onsdag 30 januari 2013

Bokuppgift 3

Harry Potter och Dogboy


För denna uppgiften valde jag filmen Harry Potter 1. Den handlar om hur Harrys blir lämnad efter att hans föräldrar dött och han får flytta till sin moster. Han gillar verkligen inte livet hos sin moster och hans familj och flyr sedan till en trollkarlsskola.
   Filmen är väldigt lik boken på många sätt, för båda blir lämnade på sätt av sina föräldrar och får flytta till sin moster. Dogboy blir kompis med en hund medan Harrys bästa kompis är en uggla. I boken får dogboy kompisar när han flyttar till soptippen, och Harry skaffar massa kompisar på sin skola. Båda har haft en tuff barndom och har fått lära sig att leva ensamma.
   När jag började läsa om hur han flydde från sin moster tänkte jag på Harry Potter och efter det har boken påmint mig mer och mer om filmen.


måndag 28 januari 2013

Sammanfattning Banderoll om klimatet

Sammanfattning av Banderoll: Om klimatet.

Världen hade kunnat vara ett bättre ställe med ren luft överallt om det inte hade varit för växthuseffekten. Vi släpper ut för mycket fossila bränslen som har bildat som täckte runt jorden som gör att det blir varmare och varmare.
   I världen sker just nu stora klimatförändrigar och vissa länder kan bli översvämmade. Rika länder klarar sig bättre mot klimatförändringarna.
   Det är vi människor som står för stora delar av utsläppen och USA är det landet som smutsar ner mest. Det finns väldigt mycket saker vi skulle kunna göra för att spara energi som t.ex släcka lämpor och gå eller cykla istället för att åka bil. Man kan också åka tillsammans om man måste åka bil.

http://www.sli.se/prodinfo.asp?a=U100878-01&page=default.asp&sid=dff16a86-efc1-458c-9e67-c7002af38e21&db=3&e=&g=&w=banderoll%20klimat&s=-1&p=1&st=0&sub=&ss=1&otyp=product&lev=&tlang=&slang=

Stödord: Världen kan vara ett bättre ställe, Kallare för i tiden, växthuseffekten, Fossila bränslen, täckte runt jorden, solen stutsar.

Klimatförändringar, Stora städer under vatten, rika länder klarar sig bättre, usa smutsar ner mest.

Spara energi genom att ha lågenergilampor och släcka. Cykla eller gå istället för att åka bil. Åka tillsammans.

onsdag 23 januari 2013

Dogboy+sång

Dogboy+Sång
Låten jag valde heter don't you worry child. Låten gjordes år 2012 av en musikgrupp som heter Swedish house maffia.
Låten handlar om liten kille som blir tillsagt att inte oroa sig, och ta livet som det kommer. Han går från ingenting till allting på en liten stund bara.
  Då jag läst några sidor i boken kom jag och tänka på denna låten, för dom handlar lite om samma sak. I boken läser man om en pojke som blir övergiven av sina föräldrar och ger sig ut som en gatupojke. Han och några andra gatubarn blir upplockade av en Man som heter George utanför Burgerking när dom satt där och tiggde. Han berättar för barnen att han ska ta hand om dom och att dom kan bo hos honom. Han säger till barnen att inte oroa sig och det är där jag ser det största sambandet med låten.
   Vad barnen ännu inte vet är att mannen kommer försöka sälja dom som slavar eller inom pornografi branshen. Jag tycker att detta är hemskt för att det kan hända för barn i fattiga länder i verkligheten med.

Det var allt för mig denna veckan!

måndag 21 januari 2013


Klimatet varierar

Stödord: Klimatet varierar, växthusgaser, framtiden, 1,4 – 5,8 grader varmare, havsytan stiger, Minska utsläppen, 80% av världens energi fossila bränslen, miljökonferens, klimatkonventionen, USA och Australien inte med, Lagra koldioxid i bergen.

Sammanfattning

Klimatet på jorden har varierat enda sen den skapades. De flesta forskare säger att detta beror på att vi släpper ut alldeles för mycket växthusgaser. Forskare tror att vi framtiden kommer jordens värme att öka med 1,4 till 5,8 grader och havsytan kommer att stiga. För att förhindra detta måste man minska utsläppen av växthusgaser och använda mindre fossila bränslen. Idag är 80% av jordens energianvändning fossila bränslen.
   Man har hållit många miljökonferenser och försöker komma överens om hur man ska minska utsläppen. USA och Australien är inte med på samarbetet. Man tror att det kan finns andra sätt att bromsa utsläppen genom att lagra koldioxid i bergen. 

onsdag 16 januari 2013

Dogboy!


Per läste början av en bok som heter Dogboy. Den är skriven av Monica Zak.
Boken börjar med att man får lära känna en pojke som heter Alex men kallas för dogboy. Han är ett gatubarn som lever med sina hundar.
    Man får veta att hans mamma flyttar ifrån familjen till USA för att skaffa jobb, men hon lovar att komma tillbaka. Efter en lång väntan kommer mamman tillbaka men hon tog endast med Alex 4 syskon till USA och han lämnades ensam kvar med sin pappa i Honduras.
    En dag säger hans pappa att dom ska flytta till sin moster som bor i Honduras huvudstad. Dagen efter när han vaknar upp hos sin moster berättar han att pappan har flytt till USA för att skaffa ett jobb, och att han har lovat att skicka pengar. Alex frågade om han hade flyttat till hans mamma men hon sa att hon hade hittat en ny man.

 
 

På bilden jag valt är det en pojke som sitter och gråter med sin hund.
    Bilden påminner mycket om boken för den handlar om en pojke som älskar sina hundar väldigt mycket. Hunden i boken heter Blondie och det ser denna hunden också ut att göra. Pojken på bilden ser ledsen ut och det påminner mig om när pappan gav bort hunden till grannen när dom skulle flytta till hans moster.