måndag 28 april 2014

Porträtt av August Strindberg

August Strindberg
August Strindberg

Strindberg var en känd författare som föddes i Stockholm år 1849, och dog 1912. Har har under sin livstid varit gift med 3 fruar, och skrivit en mängd romaner, pjäser, dikter och författade över 7000 brev.
Utöver författare var Strindberg även dramatiker och bildkonstnär, 
'
Första sidan utav boken Röda rummet.

onsdag 23 april 2014

Hissen som gick ner i helvete och Kyssen

Hissen som gick ner i helvete

Texten  "Hissen som gick ner i helvete" är skriven utav den svenska författaren Pär Lagerkvist. Lagerkvist föddes år 1891 i Småland och var både en poet och författare.

   Handlingen börjar med att det är ett par som äter en romantisk middag uppe på en terass. När kvällen börjar gå mot sitt slut väljer dom att ta hissen ner, men denna hiss stannar inte där den skall. Istället kommer dom ner till helvetet där dom bland annat träffar djävulen. Denna djävul är dock väldigt artig och för paret in till ett rum där dom skulle kunna älska. Dock träffar frun en bekant som tagit sitt liv och blir väldigt rädd och tar sig tillsammans med sin kamrer tillbaka till hissen som går upp igen.

   Texten tyckte jag var väldigt svår att förstå, och detta tror jag till största del beror på att den är skriven 1924, och användandet av det svenska språket var annorlunda på den tiden. Bilden av helvetet och att de verkligen finns har ändrats mycket sen sagan skrevs, och därför tror jag att denna typen av sagor var mer spännande förut när folk var mer troende och hade en mer klar bild av hur helvetet verkligen sett ut.

Kyssen

Denna text är skriven av en författare vid namn Hjalmar Söderberg år 

tisdag 22 april 2014

Sammanfattning Hormoner KKKKKKKK

Hormoner Dr.No

Hormoner styr mycket av det i kroppen. Fungerar som en "kemisk budbärare" som kommunicerar med cellerna. Hormonerna påverkar olika celler. Aneroxia påverkar hormonerna och dom ställer in kroppen på överlevnad och därför utvecklas man inte. Dom testade dr. no:s kortisol hormoner. Har man höga kortisolvärden under en längre tid kan man bli ledsen och deppig. Adrenalin är också ett bra stress-hormon som är bra för kroppen. Hormonerna bildas i körtlarna. Exempel på körtlar är hypofysen och sköltkörtlarna. Detta kan påverkas av yttre saker som t.ex kramar och kyla.

fredag 4 april 2014

Fördjupning fråga 11

Sommartid som det flesta vet är att man vrider fram klockan en timme. Detta infördes i Sverige år 1980 och detta i syfte för att utnyttja dagsljuset bättre.
Kollar man på historian kring detta sägs det vara Benjamin Franklin(som var en ambasadör i USA) som föreslagit detta, för att på morgonen kunna stiga upp tidigare.
För att komma ihåg om man ska vrida fram eller tillbaka klockan finns en bra ramsa: På våran tar man fram trädgårdsmöblerna och därför också klockan.  På hösten tar man tillbaka trädgårdsmöblerna och därför tillbaka klockan.

Jag tycker det är någonting positivt med sommartiden, eftersom jag inte är människan som vaknar tidigt på morgonen och går och lägger mig tidigt på kvällen. Sommartiden gör då att man kan sova längre för att det är mörkare på morgonen, och sedan även vara vaken längre då kvällen blir ljusare. Dock förstår jag att det finns protester mot detta, från t.ex personer som jobbar tidigt, som då tvingas jobba i mörkret.