onsdag 23 april 2014

Hissen som gick ner i helvete och Kyssen

Hissen som gick ner i helvete

Texten  "Hissen som gick ner i helvete" är skriven utav den svenska författaren Pär Lagerkvist. Lagerkvist föddes år 1891 i Småland och var både en poet och författare.

   Handlingen börjar med att det är ett par som äter en romantisk middag uppe på en terass. När kvällen börjar gå mot sitt slut väljer dom att ta hissen ner, men denna hiss stannar inte där den skall. Istället kommer dom ner till helvetet där dom bland annat träffar djävulen. Denna djävul är dock väldigt artig och för paret in till ett rum där dom skulle kunna älska. Dock träffar frun en bekant som tagit sitt liv och blir väldigt rädd och tar sig tillsammans med sin kamrer tillbaka till hissen som går upp igen.

   Texten tyckte jag var väldigt svår att förstå, och detta tror jag till största del beror på att den är skriven 1924, och användandet av det svenska språket var annorlunda på den tiden. Bilden av helvetet och att de verkligen finns har ändrats mycket sen sagan skrevs, och därför tror jag att denna typen av sagor var mer spännande förut när folk var mer troende och hade en mer klar bild av hur helvetet verkligen sett ut.

Kyssen

Denna text är skriven av en författare vid namn Hjalmar Söderberg år 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar