tisdag 26 februari 2013

Loggbok v9

Idag ska jag såga ut min figur i sågen. Förra gången började jag med det men blev inte klar.

måndag 25 februari 2013

Artikel växthuseffekten


Växthuseffekten


                                

Ett ökande problem vi har på jorden är växthuseffekten.
Vi måste förminska våra utsläpp av fossila bränslen annars kommer det ske klimatförändringar och miljökatastrofer.


De flesta har nog vid detta laget hört talas om växthuseffekten, men jag är inte säker på att alla har förstår hur viktigt det är att vi gör något åt det. Det skulle bli stora översvämningar på jorden och i länder där det redan är varmt skulle det bli torka om vi bara struntar i problemet.
   Det är vi människor som har skapat problemet och därför är det våran skyldighet att göra något åt det.Vi släpper ut alldeles för mycket koldioxid genom att förbränna en massa fossila bränslen. Jag kom i kontakt med problemet precis som många andra genom nyheterna. Det snackas väldigt mycket om detta   eftersom det är väldigt viktigt.                                                    
   Det finns saker vi människor skulle kunna göra för att minska utsläppen, men det är de rika länderna som måste sätta igång detta. Vi skulle kunna använda mer förnybar energi, som t.ex vindkraft och vattenkraft. Alla världens länder och människor måste börja tänka på detta och en förbättring måste ske inom en kort framtid.







1. Problemet med växthuseffekten är väldigt viktigt för temperaturen på jorden håller på att bli mycket varmare. Havsytan har stigit mycket på den senaste tiden och om detta fortsätter kan vi få farliga översvämningar.
2. Problemet med växthuseffekten har vi människor till stor del skapat genom att förbränna fossila bränslen så koldioxid halten har ökat på jorden.
3. Om vi inte gör något åt problemen kommer det att bli översvämningar på jorden och vi kommer att få svår torka i länder där det redan är varmt.
4. Jag har kommit i kontakt med växthuseffekten för att det snackas om ofta på nyheterna och det är något dom flesta vet om.
5. För att lösa detta problemen måste de rika länderna i världen ta ledningen. Vi måste börja använda energin på ett effektivt sätt, och använda mer förnybar energi. vi måste också sänka användningen av fossila bränslen.

http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/lsningar/1124285-lsningar-klimat

fredag 8 februari 2013

Fördjupning fråga 4


Det har visat sig att det på Grönland finns världens 5 största urantillgång. Enligt sr.se finns det majoritet i Danmarks folkting som är för uranbrytning på Grönland. Detta skulle kunna bli möjligt om Grönlands självstyre säger ja. dn.se skriver att det danska folketinget har varit mot detta i 25 år men nu vill en majoritet tillåta detta. Dom skriver också att den Grönländska myndigheten på våren ska lämna in en miljörapport.
   Jag tycker att dom ska ta denna möjligheten om det inte finns något som skadar landet. Uran är ett väldigt viktigt grundämne som vi använder t.ex till kärnkraft. Om det inte finns något miljö hotande efter att Grönländska myndigheterna skickat in sig miljörapport hoppas jag att dom börjar utvinna uran.

Vad blir det för väder?



  • Hur ska vädret vara idag där du bor enligt tidningens prognos? Stämmer det med det väder som är just nu?
  • Enligt klart.se ska dagens väder i Falkenberg vara ca 2° och mulet med ett lätt snöfall. Detta stämmer inte så bra, då det inte är mulet och inget snöfall.
  • Vilket väder kommer det att bli imorgon där du bor enligt tidningen?
  • Vid den här tiden imorgon ska det vara -4° och snö lite lätt. Det ska vara mulet.

  • Med vilken vindstyrka och från vilket håll kommer vinden imorgon där du bor? Vad kallas en vind med den hastigheten? (se tabell nedan)
  • Vinden imorgon kommer enligt klart.se att blåsa i 5 m/s i en nordlig riktning. Detta kallas för en måttlig vind.

  • Vilken var den varmaste respektive kallaste platsen i  a) Sverige i går?  b) Europa i går?
  • a) Kallast i Sverige var det i nordligaste Norrland igår, med ca -13°. Varmast var det i Stockholm och Malmö som hade 0°
    b)Varmaste i Europa var Turkiet som hade ca 16° igår. Det kallaste landet var Sverige med -12°.

  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Sverige.
  • Imorgon i Kiruna ska det vara ca -20° hela dagen och lite molnigt. Det ska blåsa en vind på ca 3 m/s.
    I Halmstad ska det vara runt -5° hela dagen och det finns stor risk att det kommer lite snö. Det ska även här blåsa ca 3 m/s.

  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Europa.
  • Vädret i Madrid imorgon ska vara runt 8° hela dagen med mycket molnighet. Det ska blåsa en nordlig vind i 4 m/s. 
    I Greklands huvudstad Aten ska det vara runt 14° mitt på dagen. Det finns chans för lite molnighet och kommer blåsa en vind på 4m/s.

  • Ungefär när går solen upp där du bor?
  • I Falkenberg går solen upp vid ca klockan 8.

  • Ungefär när går solen ner där du bor?
  • I Falkenberg går solen ner vid ca klockan 17.00.

  • Finns det en väderkarta så försök se var du hittar lågtryck respektive högtryck. Kan du förklara vad som menas med lågtryck/högtryck?
  • Vid lågtryck är det på vintern inte så kallt och det finns stor risk för nederbörd. Vid högtryck är det ofta klar himmel och väldigt kallt.

  • Vilken typ av väder verkar det bli i närheten av lågtryck respektive högtryck.
  • Vid lågtryck är det på vintern inte så kallt och det finns stor risk för nederbörd. Vid högtryck är det ofta klar himmel och väldigt kallt.

  • Finns det fler tecken på väderkartan än de vi tagit upp?
  • Ja det finns kallfront och varmfront.

  • Om du har tillgång till en dator eller telefon så gå in och sök upp några vädersidor eller titta på någon väderapp för att jämföra de prognoserna med tidningens prognos. Jämför till exempel dagens väder där du bor.

  • onsdag 6 februari 2013

    Teater Swanlake

    Swanlake


    Vi var och kollade på en teater som hette Swanlake. För mig handlade teatern om en kille som heter Slowmotion Phax. Han berättade på ett roligt sätt med dans om hur hans liv har varit och olika musikstilar han har tyckt om. Han berättade om att han blev tröttare med tiden och om hur ungdomen tog över med sin nya musiksmak och sina nya dansstilar. Budskapet med teatern tycker jag är att man aldrig blir för gammal för att följa sina drömmar.

    Bokuppgift 4

    Replik och bild


    "Det gamla paret hade inte TV, deras radio hade gått sönder och det var långt till närmaste granne, därför hörde de inte varningen som gick över hela landet den dagen."

    Meningen jag valt påminner mig mycket om min mormor och morfar för några år sedan, dom bor ute på landet och har långt till sina grannar. En gång när vi var och hälsade på där hade deras radio gått sönder och dom hade ingen TV. Det kändes väldigt konstigt att inte kunna höra något från omvärlden, men den dagen skedde ingen katastrof.
    På bilden jag valde är det ett gammalt par som ser väldigt ensamma och olyckliga ut. Det är ungefär såhär jag föreställde mig paret dom skriver om i boken när jag läste.
       Paret skulle kunna vara utan tv och radio, och inte höra något från omvärlden. Jag tror inte att jag skulle klara mig utan att få information från världen, men det är ju så dom har växt upp.

    fredag 1 februari 2013

    Åskmoln

    Bild+Text NO


    På denna bilden tycker jag att det ser ut att vara sent på sommaren eftersom det är grönt på ön. I bakgrunden finns det ett stort svart moln. Molnet ser ut att vara laddat med + och - som gör att det kommer ge ifrån sig massa åska och blixtrar.
       Eftersom det är mycket hav runt kan det nog börja regna väldigt mycket också. Om det är väldigt öppet med mycket hav finns det mer ånga som når upp till molnen och dom blir tunga och sätter ihop sig och blir mörkare och ger ifrån sig mer regn.