fredag 31 januari 2014

Varför Pluto inte klassas som en planet.

- Vad skiljer den Pluto (numera dvärgplanet), från de klassiska planeterna? 
Pluto är mycket mindre än de 8 klassiska planeterna och har en omloppsbana som skiljer sig från de andra. Den går i en oval bana till skillnad från de andra som går i en rund. Den har inte hellre rensat bort allt planetesimal i sin omloppsbana för dragningskraften är för svag.
Plutos omloppsbana: 0
Andra planeterns omloppsbana: O



- Varför bör Pluto inte betraktas som en planet?
Pluto betraktas inte som en vanlig planet utan som en dvärgplanet. Detta beror inte på att dragningskraften är för liten för att göra planeten rund och inte heller för den inte går i en omloppsbana runt solen, utan detta beror på något helt annat. Det beror på att den inte har rensat bort allt planetesimal i sin omloppsbana. Detta kan inte pluto göra eftersom dragningskraften inte räcker till för detta. En planetesimal är en uppbyggnadssten till en planet. 


- Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet?
Nej det tycker jag inte eftersom den inte uppnår alla krav som IAU satt för att kunna betraktas som en planet. Men om man ska ge argument så är den fortfarande rund, och har en omloppsbana runt solen.

tisdag 28 januari 2014

Det våras för solen

Filmen vi kollade på handlade mycket om hur solen påverkas oss, och olika funktioner den har. I början fick man se en solförmörkelse och dom förklarade att det lilla ljuset i en ring runt var korona. Solförmörkelse är när månen skymmer solen.
Man fick se att när det rörde sig som max i ringen runt var det solmaximum, vilket i princip betyder att solen då är som aktivast. 
Sedan fick man veta att ett norrsken eller polarsken bildas då solvindar går emot jordens magnetfält. 
En solvind är en vind som skickas ut från solen och igenom hela solsystem med bland annat laddade partiklar. Denna vinden kommer från något liknande vulkanutbrott på solen, som sker för att solens magnetfält och rotationer.






<-- Norrsken/polarsken











<-- Korona
Skriv sammanfattning om Kolhydrater – Protein – Fett samt 3 valfria vitaminer.

Det som ska ingå är:
  • Funktionen hos näringsämnet
  • Hur mycket man bör äta av detta dagligen
  • Om det finns skillnader i den mängd man bör äta varje dag beroende på om man tränar mycket, normalt eller inte alls.
  • Hur många kilokalorier 1g är (inte vitaminerna)
  • Vilken mat som är rik på ämnet.

Kolhydrater
Funktionen hos kolhydrater är att det används som ett slags bränsle för kroppen, detta för att orka mer. Kolhydraterna bryts oftast ner till glykos som fungerar som energi till cellerna.
Ca 50/60 % av maten man dagligen äter bör vara kolhydrater. Men dock skiljer det sig lite från hur mycket man rör på sig, ska man t.ex springa ett långdistanslopp är det väldigt viktigt att redan innan ladda upp med kolhydrater för de lagras och används som energi. Men om man sitter still är det viktigt att inte äta för mycket av detta då man inte kommer förbränna allt.
Ett gram kolhydrater är 4,1 kilokalorier.
Den mesta av maten som innehåller kolhydrater kommer från växtriket, med ett undantag på laktos som kommer från djurriket. Mat med mycket kolhydrater är t.ex potatis, bröd, mjöl mm.


Protein
Detta ämne används för att bygga upp cellerna och bilda hormoner o enzymer. Proteinintaget är i förhållande till kroppsvikten, och 1 gram per kilo är rekommenderat. 10% av den mat man käkar är rekommenderat att vara protein. Satsar man dock på att bygga muskler kan man höja proteinintaget.
Ett gram protein innehåller precis som kolhydrater 4.1 kilokalorier.
Mat som är rik på detta är t.ex Kött, ägg, fisk, mjölk mm.

Fett
Fett är en energikälla som är väldigt viktig för oss, men det gäller att välja både rätt sort och rätt mängd. 


Vitamin A



Vitamin C



Vitamin D

måndag 27 januari 2014

No densitet

Ordet densitet betyder täthet, och kan användas för att kolla om ett ämne är rent eller blandat med andra ämnen.
För att räkna ut densiteten på olika föremål behöver du ta reda på både vikten och volymen. För att ta reda på vikten behöver du bara väga föremålet, men att ta reda på volymen på vissa föremål kan du behöva sänka ner föremålet i vatten och se hur mycket det stiger.
När du sedan fått reda på vikten och volymen delar du dessa på varandra och får reda på densiteten i g/cm3.


tisdag 21 januari 2014

En stjärnas liv & död.

Större än solen
1. Nebulosa
2. Stjärna
3. Röd Jätte
4. Supernova
5. Svart hål eller Neutronstjärna

Solen och mindre
1. Nebulosa
2. Stjärna
3. Röd jätte
4. Vit dvärg
5. Svart dvärg

Nebulosa är ett gasmoln med en massa materia i sig. Först så är gasen i molnet väldigt kall men sen gör den inre dragkraften i molnet att den dras ihop och värmen stiger och en kärnreaktion bildar en stjärna.

Stjärnan bildas som sagt från nebulosan. Stjärnan är en stor himlakropp av lysande upphettat plasma. Anledningen till att det lyser är för att fusion av grundämnen sker och det frigör massor av energi.

En röd jätte är när vätet i stjärnan håller på att ta slut och förbränningen växlar till helium. Detta är en del av förvandlingen till en vit dvärg.

En vit dvärg blir när bränslet tagit slut i en normalstor stjärna och sedan kollapsat till liten storlek.

En svart dvärg blir det när den vita dvärgen inte klarar att ge ifrån sig något ljus längre.

Supernova är när en stjärna större än solen exploderar. Dessa explosioner är extremt kraftiga och det är här grundämnen bildas.

Svarta hål kan uppkommer efter supernovor.

Men om nu svarta hål verkligen finns är det inte det enda slutet för en stjärna, den kan också sluta som en neutronstjärna, vilket innebär att det blir en stjärna med ihoptryckta neutroner som inte längre är fast form.


onsdag 15 januari 2014

Träslöjd

Jag började mitt träslöjdsarbete med att spåna på olika idéer. Efter mycket tänkande kom jag på den briljanta iden att bygga en enbent pall. Jag tror jag fick denna ide från en barstol vi har hemma och kom på att man skulle kunna göra en sådan i trä.
När jag väl bestämt mig för att bygga denna pall började jag skissa på idéer. 


Jag började med att tänka på hur mittenbenet skulle se ut. Första ritningen jag gjorde blev jag väldigt nöjd med, men jag insåg snabbt att den skulle bli alldeles för tjock och ritade därför om en mindre.
Tekniken jag tänkt använda för mitt ben är svarvning eftersom jag tycker det är en teknik jag har haft roligt när jag använt samt att jag tycker resultatet blir väldigt fint.




När jag sedan ritat klart benet visste jag även att det skulle behövas en bottenplatta för den att inte ramla när man sätter sig på. Även denna har jag valt att svarva för att få en pall som designmässigt passar ihop.


Efter att båda mittenbenet och bottenplattan var designad och ritat bestämde jag mig för att sittplattans storlek inte fick bli för stor, men ändå större än bottenplattan. Jag ritade då en väldigt enkel runt platta att sitta på.



När jag sedan börjat svarva mittenbenet märkte jag att det var väldigt svårt och gjorde träbiten alldeles för tjock från början. 
Sedan använde jag


blocklimningstekniken till både sitt och bottenplattan, och sedan slipade till den runda formen i kanterna.
När jag skulle sätta ihop bitarna valde jag ett väldigt svårt sätt, genom att borra ett hål hela vägen igenom, men jag löste det genom mycket slipning.

Färggivningen är jag väldigt nöjd med då den blev modern och lite barnslig, precis som jag ville ha den.



tisdag 14 januari 2014

Frågor om hinduism


























1. Återfödelse, själavandring, själen förs vidare till ny kropp när man dör.
2. Livet i en annan kropp. Uppenbarelser i kroppslig form. Gudaväsen i mänsklig gestalt.
3. För att slippa återfödas och istället förenas med Brahman.
4. Det gyllene regeln finns inom de flesta religioner.
5. Jag tror att en av anledningarna är för kon ger hinduerna mycket utan många behov. Sen sägs det också vara en av världens 7 mödrar.
6.En stor likhet är att de olika religionerna har en eller fler personer/gudar att se upp till, men stora skillnader är deras levnadssätt och ritualer.7. Man kan t.ex be, meditera, offra gåvor m.m.
8. Ett skäl jag tror många använder för att tro är frågan om livet. I många religioner finns det svar på svåra frågor, meningen med livet, olika regler och levnads sätt. Sen kan man nog bli troende genom familjen.
9. Diskuterade med Zakeria.

NOFRÅGOR2HIHO

1. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen. Ett dygn är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt sin egen axel. Månad är hur lång tid det tar för månen att snurra runt jorden, och år är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt solen.
2. Hur får vi olika årstider? För jorden är olika nära solen. Vid ekvatorn har dom inga årstider.
3. I vilket läge i förhållande till jorden och solen står månen när det är nymåne, det vill säga när månen nästan inte syns alls från jorden? (tips: se Fråga 1)
4. I vilket läge i förhållande till jorden och solen står månen när det är fullmåne, det vill säga när månen syns som en hel, ljus cirkel från jorden? (tips: se Fråga 1)
5. Varför blåser det inte på månen?
6. Vilken är månens omloppstid runt jorden? (tips: slå upp ordet månen i NE och klicka på Tabell: Viktigare data)
7. Vad har månen med tidvatten att göra?
8. Varför ”lyser” månen?
9. Vad är en solfläck?
10. Vad är randfördunkling?
11. Hur skiljer sig temperaturen mellan solens yta och solens inre?
12. Vad är heliosfären?
13. Hur hör solvinden i heliosfären ihop med kometerna och deras ”svansar”?
14. Vad betyder det att solen står i zenit?
15. Vad heter motsatsen till zenit?
16. Kan du förklara fenomenet norrsken?
17. Kan du förklara vad en nebulosa är?
18. Vad betyder ordet universum?
19. Vad betyder ordet astronomi?
20. Vad är astrologi?
21. Vad är sommarsolståndet och vintersolståndet?
22. Vad har höstdagjämningen och vårdagjämningen gemensamt?
23. Vad kommer att hända med vår egen stjärna (solen) i framtiden?
24. Hur kommer det sig att en stjärna lyser? Vad består den av?
25. Hur är stjärnorna fördelade i universum?
26. Vad består en galax av? Hur stor är den?
27. Vad heter vår galax?
28. Hur många stjärnor består Vintergatan av?
29. Hur lång tid tar det för ljuset att ta sig från ena sidan av Vintergatan till den andra?
30. Vilken hastighet har ljuset i tomrum?
31. Vår närmaste galax är Andromedagalaxen. Hur långt är det till Andromedagalaxen från Vintergatan?
32. När vi gör avståndsberäkningar i universum använder vi enheten ljusår. Vad är ett ljusår?
33. Vad är stora smällen?
34. Vad kännetecknar en månkalender?
35. Ge ett exempel på en månkalender.
36. Hur många dagar tar det för månen att gå ett helt varv runt jorden?
37. Vad kallas den typ av kalender som vi använder i Sverige?
38. Vad kallas den typ av kalender som den judiska tideräkningen bygger på?
39. Tar det exakt 365,25 dygn för jorden att gå ett varv runt solen?
Tips: slå upp gregorianska kalendern i NE (enkel).

måndag 13 januari 2014

Frågor om Buddhismen



1. Munkarna levde lyckliga utan några materiella tillgångar, och lyckades leva av mat dom får av folket.
2. Han sa att ingen människa kan slippa undan livet lidande, som t..ex åldras, bli sjuk eller dö.
3. Ja, Buddismen anser att om man slutar begära så slutar man lida.
4. Att uppnå nirvana betyder inom buddismen att man slipper födas i ett nytt liv. Nirvana är de slutgiltiga målet för en buddist där man slipper begär, hat och annat. Det är ett tillstånd man kan uppnå.
5.   En stor likhet är att de olika religionerna har en eller fler personer/gudar att se upp till, men stora skillnader är deras levnadssätt och ritualer.
6. Några exempel är att t.ex be, meditera och besöka heliga platser.
7. Man kan ärva en tro av sina föräldrar, men man kan även tro på något för att må bättre och för att hitta svar i livet.
8. Diskuterat med ZakeriaSaleband och RoberthEvaldsson.  

fredag 10 januari 2014

1. Vilken händelse har varit viktigast under året?
   Den enligt mig viktigaste nyhetshändelse under 2013 år är tyfonen i Filippinerna. 2013 har starkaste tyfon som någonsin träffat land har slagit ner över Filippinerna och drabbat stora delar utav landet. En tyfon är precis samma sak som en orkan men med annat land för den var i Asien.
   Denna hemska händelse har inte bara påverkat de utsatta landet utan även andra ställen världen runt. Jag har t.ex påverkats av detta i min vardag genom att det har varit galor och annat för att skänka pengar till offren. Runt om i världen har länder skänkt pengar, och även Sverige har varit med i detta arbete. Pengarna världen över går till mat, filtar, vatten och annat man behöver för att överleva.
   I framtiden tror jag detta kommer vara en väldigt ihåg kommen händelse och man kommer göra allt för att förhindra att något sådant ska hända igen.
 

2. Gör en topplista över nyheter/din egen årskrönika.


1. Tyfonen i Filippinerna

2. Halmstad klarade kvalet och höll sig kvar i Allsvenskan.

3. Falkenbergs FF vann superettan och ska för första gången spela i Allsvenskan.

4. Sydafrikas ledare Nelson Mandela har dött.

5. Arsenal värvade den tyska världsstjärnan Mesut Özil.

Bubblare: Division 6 klubben Ätrafors/Vessige, med Niklas Pettersson som anfallare slog den allsvenska klubben Falkenbergs FF i nyårscupen.

NOFRÅGORHIHO

1. Vilka är de fyra årstiderna? Vår, sommar, höst och vinter.
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man
här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen. Ett varv per dygn.
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad? Ett varv.
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen? Ett år.
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Mot solen.
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Nej
7. Vad är stora smällen? Forskningen svar på hur jorden kom till.
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.
9. Vad kallas jorden på latin? Tellus
10. Hur gammal är jorden? 4,54 miljarder år.
11. Vad är en komet? En flygande sten som tillbringar mycket tid att flyga runt sol, en isboll med grus och sten i som bildades efter big bang.
12. Vad är ett stjärnfall? Det är när sten och grus faller från rymden. Det lyser för att det brinner upp.
13. Vad är en asteroid? En himlakropp som går runt solen mellan mars och jupiter. En himlakropp är ett naturligt föremål i rymden som t.ex en planet eller måne. Asteroid är typ små planeter.
14. Var finns asteroidbältet? Mellan Mars och Jupiter.
15. Vad är en galax? Samma sak som ett stjärnsystem. En stor samligt utav rymdmaterial. Våran galax är Vintergatan.
16. Vad är Vintergatan? Våran galax och även ett tv program.
17. Hur länge har solen lyst? 5 miljarder år.
18. Hur varm är solen på ytan? 5800 grader.
19. Vad betyder det att solen står i zenit? Att den står 90° över horisonten, detta betyder att det t.ex inte blir någon skugga från en flaggstång. 
20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsordenMerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel). Jupiter med hela 63 stycken.
21. Varför ser det ut som om månen lyser? För att solen lyser på den och månen reflekterar ljuset.
22. Vilka var de två första människorna på månen? Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin.
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden? Astronauter.
24. Vad är ett teleskop? Det är en stor kikare.
25. Vad är Hubble-teleskopet? Ett teleskop uppe i rymden.
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel).              Meteor är ett stjärnfall, meteorid är sten och grus i rymden, meteorit är sten och grus som faller ner mot jorden.
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen. Ett dygn är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt sin egen axel. Månad är hur lång tid det tar för månen att snurra runt jorden, och år är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt solen.
28. Hur får vi olika årstider? För jorden är olika nära solen. Vid ekvatorn har dom inga årstider.
29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning? När dag och natt är exakt lika långa.