fredag 28 februari 2014

Gamla kemi nat. prov :D

4. b) En anledning att återvinna aluminiumburkar är att man slipper tillverka nya, och med detta sparar man på miljön. Man får även pengar och förbättrar miljön för att den pantas istället för slängs i naturen. Detta sparar på pengar, material och energi.

5. a) Avgaser från t.ex fabriker och bilar åker upp och klumpar ihop sig med molnen och gör regnet surt.
    b) Sjöarna får varje år ett surare och surare Ph värde. En långsiktig lösning på detta skulle vara att få företagen att sluta med sina föroreningar, och även köra elbilar. Men just nu skulle vi behöva en kortsiktig lösning. Detta skulle kunna vara att blanda i någonting lite mer basiskt för att få ett neutralt Ph värde.

6. a) Stearin+syrgas -> vatten + koldioxid
    b) För syrgasen tar slut och då klarar den inte att brinna.

7. a) SVAR: B
    b)

torsdag 13 februari 2014

Rymdforskning onödigt? tvärt om... Hur rymden påverkar oss i vardagen!

Rymden i vardagen

Telekommunikation: När man t.ex pratar i telefon skickas sändningar till satelliter och sedan tillbaka till mottagaren. Samma med rörliga bilder.
När man är i utlandet gör satelliter så att bankomater ser att du på ditt konto har pengar.

Miljö och Klimat: Med hjälp av satelliter kan vi se hur ekosystemet påverkas och hur vi ska ändra detta.
Man kan t.ex se vattennivåer och luftfuktighet. Det kan också varna om skördar drabbas av olika typer av angrepp.
Oljeutsläpp i t.ex haven kan man se med hjälp av rymden. Det finns ca 2000 satelliter men bara ca 500 som används.

Navigation: Ett navigationssystem uppbyggd med massa satelliter som kallas GNSS. Det kändaste inom detta är GPS, som används i t.ex bilar för att hitta vägen till olika stället genom att skicka sändning till en satellit som skickar tillbaka den för att se din exakta position. En vanlig Svensson GPS har en felmarginal på 1-2 meter men det finns även mer exakta.
Sedan finns det även POB, som är ett system för att se om folk faller över bord från en båt. Detta sker genom att besättningen har en sändare som skickar strålning till en satelliter som skickar det till någon som kan rädda han som faller över bord.

Räddningsarbete: Med räddningsarbete kan man se vad det är för naturkatastrof, detta gör att man vet hur man ska förbereda sig för minska skada.

Prognostisera vädret: Man kan med hjälp av satelliter se t.ex molnigheten runt om i världen, och med detta kan man förutspå vädret. SMHI är ett företag som använder denna teknik väldigt mycket.

Hälsa:


Ny teknik: Man kan t.ex ta tempen på barn med en sensor i örat. Detta tillför en mindre risk att bli infekterad eftersom den inte nuddar huden. Från början användes denna teknik i rymden.

Vetenskapsmän som genom tiderna förändrat våran uppfattning om rymden

Ptolemais – 100 e.Kr – startade teorin om den geocentriska världsbilden med tron att jorden är i centrum.

Kopernikus – 1500-talet – Kom på idéen att Ptolemais kanske inte hade rätt om den geocentriska världsbilden, men hade inga riktiga bevis för detta. Han beskrev hur jorden snurrade runt sin egen axel. Denna världsbild kallas för den heliocentriska världsbilden.

Galileo Galilei – 1600-talet – Teleskopet, upptäckte 4 månar från Jupiters, fann bevis för den heliocentriska världsbilden. Kom i bråk med katolska kyrkan för detta. Var i rättegång och blev dömd och blev tvingad att inte prata om sina irrläror.
Många kända citat som t.ex:Tvivel är uppfinningens fader.”

Tycho Brahe – 1600-talet – Dansk man, upptäckte en supernova i vintergatan.

Kepler – 1600-talet – var lärling till Tycho Brahe, visade planeternas omloppsbanor och olika planeternas tider.

Newton – 1600/1700-talet – Bevisade gravitationen/tyngdkraften.


Jorden går upp 1000 ton varje dag för att vi krockar med sten och grus varje dag.

LIvsfarligt uppdrag NO

    Vad händer i kroppen vid syrebrist?
    När man får syrebrist förlorar man kontrollen över sin egen kropp. Man kan få en euforisk känsla men bli helt okontaktbar. Sedan kan man även tuppa av och slutligen dö.

Hur påverkas kroppen vid långa rymdfäder? (Tyngdlöshet)
Vid långa rymdfärder påverkas kroppen väldigt mycket på olika sätt. Man får svårt att göra vardagssaker som t.ex äta, drick och gå på toa. Sedan måste man för att överleva också träna väldigt mycket, eftersom man i tyngdlöshet inte anstränger sina muskler och sitt hjärta lika mycket, och därför försvagas dessa. Att vi inte har någon sätt på jorden att förbreda våra kroppar för tyngdlöshet är en av anledningarna till att vi inte klarar att vara i rymden längre, och därför inte längre bort.

Vad behöver man när man ska ut på raketfärd? Varför så mycket sådant?

Det finns 2 saker som verkligen behövs vid en raketfärd. Det första är syre, för att kunna andas när man väl kommer till rymden. Man har dock inte rent syre eftersom detta är extremt brandfarligt och kan explodera, utan man blandar det med kväve. Sedan behövs också bränsle. Det krävs en otrolig mängd bränsle för att driva de jättemotorer från jordens dragningskraft.