torsdag 13 februari 2014

Rymdforskning onödigt? tvärt om... Hur rymden påverkar oss i vardagen!

Rymden i vardagen

Telekommunikation: När man t.ex pratar i telefon skickas sändningar till satelliter och sedan tillbaka till mottagaren. Samma med rörliga bilder.
När man är i utlandet gör satelliter så att bankomater ser att du på ditt konto har pengar.

Miljö och Klimat: Med hjälp av satelliter kan vi se hur ekosystemet påverkas och hur vi ska ändra detta.
Man kan t.ex se vattennivåer och luftfuktighet. Det kan också varna om skördar drabbas av olika typer av angrepp.
Oljeutsläpp i t.ex haven kan man se med hjälp av rymden. Det finns ca 2000 satelliter men bara ca 500 som används.

Navigation: Ett navigationssystem uppbyggd med massa satelliter som kallas GNSS. Det kändaste inom detta är GPS, som används i t.ex bilar för att hitta vägen till olika stället genom att skicka sändning till en satellit som skickar tillbaka den för att se din exakta position. En vanlig Svensson GPS har en felmarginal på 1-2 meter men det finns även mer exakta.
Sedan finns det även POB, som är ett system för att se om folk faller över bord från en båt. Detta sker genom att besättningen har en sändare som skickar strålning till en satelliter som skickar det till någon som kan rädda han som faller över bord.

Räddningsarbete: Med räddningsarbete kan man se vad det är för naturkatastrof, detta gör att man vet hur man ska förbereda sig för minska skada.

Prognostisera vädret: Man kan med hjälp av satelliter se t.ex molnigheten runt om i världen, och med detta kan man förutspå vädret. SMHI är ett företag som använder denna teknik väldigt mycket.

Hälsa:


Ny teknik: Man kan t.ex ta tempen på barn med en sensor i örat. Detta tillför en mindre risk att bli infekterad eftersom den inte nuddar huden. Från början användes denna teknik i rymden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar