måndag 24 mars 2014

Fördjupning Nutid v.13

Fråga 5

Sture Bergwall har suttit inlåst på rättspsykiatriska kliniken i Säter
i 23 år. Bergwall har friats från de åtta mord han tidigare fällts för.
Vad innebär den dom han nu fått från Förvaltningsrätten?


Sture Bergwall (också känd som Thomas Quick) är en 63-årig man född den 26 april år 1950.  Sture är dömd och senare frisläppt för 8 olika mål. Han erkände mellan 60 och 90-talet ett trettiotal mord runt om i norden, men dömdes enbart för 8 stycken. Efter att ha suttit ca 20 år på rättspsykiatriska kliniken i Säter (som ligger i Dalarna) drog han år 2008 tillbaka alla sina erkännande i en dokumentärfilm på SVT.
   Det han från början dömdes till var stöld, grov stöld och grovt rån år 1991, men efter en tid på psyket erkände han alla dessa mord.

   Sture har nu utav Faluns förvaltningsrätt blivit frisläppt i brist på bevisning efter tillbakadragningen av erkändena. Bergwall anser sig själv nu som helt fri och har lämnat Säter för att flytta till Jämtland. Han måste dock leva efter särskilda villkor som står med i domen.
Han ska:
• avhålla sig från alkohol och andra droger samt underkasta sig provtagning/drogtest enligt                   chefsöverläkarens bestämmande.
• hålla regelbunden kontakt med psykiatrisk öppenvårdsenhet
• ta emot kommunala stödinsatser i hemmet.

Reflektioner
   Eftersom jag inte var född när dramatiken med alla erkännande skedde känns detta utsläpp inte alls lika allvarligt för mig, men jag tycker fortfarande att en man med över 20 års psykisk vård lyckas dra tillbaka alla sina erkännande och nu även bli frisläppt. För mig låter det som att utredarna i vissa fall kanske inte kunde hitta bevis och tog den enkla vägen genom att fälla Sture för dem, trots att det inte finns tillräcklig bevisning.
   Jag tror fortfarande att det är han som begått alla dessa mord, men eftersom han valde att erkänna så enkelt letade man nog helt enkelt inte efter mer fällande bevis. Detta har nu blivit problemet och därför kan man enligt lagen inte hålla honom inlåst längre.
   Enligt mig måste det ändå vara värst för de anhöriga till offren nu vid utsläppen. De har gått runt i tron på att mördaren varit Sture Bergwall och att han suttit i psykisk vård, och även om detta inte tar bort sorgen tror jag det är en lättnad. Nu vet dom helt plötsligt inte om det var han som var mördaren, och inte heller hur morden gick till. Detta tror jag för tillbaka minnen som man försökt glömma.



Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Quick
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sture-bergwall-slapps-fran-sater_3378458.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18568233.ab

3 kommentarer:

  1. Vad är dina egna reflektioner ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den skulle väll vara klar tills på fredag??

      Radera
  2. Jag trodde att du glömt att skriva dom och det hade varit synd för dom är bra. Du ser det ur ett annat perspektiv när du pekar på att det måste vara jobbigt för offrens anhöriga. Du pekar även på det faktum att nu är faktiskt morden olösta.

    SvaraRadera