fredag 29 november 2013


Elektronisk råttfälla!


Som vi redan vet så hör människor och djur olika ljud i olika frekvenser. Därför har man uppfunnit en elektronisk råttfälla, som utnyttjar de faktum att råttorna kan höra ljud med en högre frekvens, så kallat ultraljud. De flesta råttfällorna har en inställning för hur många Hz man vill sända ut, och det börjar oftast vid 10 000 Hz vilken ska sägas vara det som avvisar råttor bäst eftersom det är den frekvensen som stör dem mest. Råttor är har en väldigt utvecklad hörsel men är väldigt känsliga mot ultraljud.
   När jag började kolla på detta ämne började jag undra varför det kallas rått"fälla" och inte råttavvisare, eftersom det inte är en fälla utav mer utav en avvisare.
   Detta är något jag tycker är en både smart och häftig användning utav ljudfrekvenser, för man slipper döda råttorna men man slipper också dom på oönskade ställen. Detta hade inte varit möjligt utan våran forskning om ljudet.
Under de senare året har dessa utvecklats väldigt mycket, och nu är dom väldigt små och sitter bara i eluttaget och drar ytterst lite ström.





Källor:
http://www.skadedjursfri.se/vario-skydd-3-st
http://www.lantbutiken.se/butik/92-skadedjursbekampning-rattfalla-och-flugfangare-och-rattgift
http://sv.wikipedia.org/wiki/Brunr%C3%A5tta

onsdag 27 november 2013

Bokuppgift SV v.48

Kort sammanfattning.


Vi har börjat läsa en bok som heter En ö i havet. Boken är skriven av en kvinna som heter Annika Thor, år 1996.

Boken handlar om 2 judiska flickor från Wien som tvingas fly till Sverige utan sina föräldrar efter att Nazisterna tagit makten i Tyskland. Anledningen till att dom flyr utan sina föräldrar är att dom inte lyckats få något inresetillstånd för att resa till Sverige. Familjen har planerat att åka till USA när föräldrarna fått sitt inresetillstånd.
   På båten till Sverige har den den äldsta systern Steffi, 12, målat upp en bild om hur det skall vara i Sverige, med solstolar och stora stränder, men så blir det inte riktigt.
   När de väl kommer fram får yngsta systern Nelli bo hos en väldigt snäll tant vid namn Alma, som skämmer bort henne väldigt mycket, medan Steffi får bo hos en väldigt sträng tant vid namn Märta.
Husen dom bor i ligger vid en ö i Göteborgs skärgård.
   Barnen får efter ett par veckor när dom lärt sig språket lite mer börja i skolan, där Nelli direkt passar in och blir väldigt populär, medan de för Steffi tar lite längre tid att anpassa sig.

   Jag tycker boken är väldigt välskriven och bra berättad, och även om detta inte är mitt favoritämne att läsa om får den mig fortfarande att vilja läsa vidare.


Diskriminerande situation


"Heil Hitler!, hälsade hon på klassen istället för sitt vanliga:God morgon barn.
Heil Hitler, svarade några barn och sträckte upp armarna snett framåt. De flesta stirrade bara på sin fröken utan att veta vad de förväntades göra.
De fick de snart veta. I fortsättningen var detta rätta sättet att hälsa i skolan. Men de judiska barnen, sa fröken och lät sin stränga blick glida över bänkraderna, de judiska barnen fick inte göra Hitlerhälsningen. Därför skulle de sitta för sig själva, på bakersta bänkranden, så att fröken kunde vara säker på att alla tyska barn hälsade som de skulle, men inte judarna." 
- Sida 45.

Jag valde detta citat eftersom jag tycker det är ett tydligt tecken på judehat. Man skiljer på människor efter deras religion och låter de judiska sitta längst bak och inte göra Hitlerhälsningen, eftersom dom är enligt Hitler värderade lägre.


tisdag 26 november 2013

1900-talets teknikstrång

1910 ->:

T-ford
T-forden kommer under 1910-talet men det var dock inte den första bilen. Det var dock den första bilen som serietillverkades på löpande band, och detta gjorde att man fick ha arbetstider som var lika för alla. Det negativa med detta var att man fick skador på muskler som man använde hela tiden. Man jobbade också efter sientific management(taylorismen) vilket innebär att effektivisera arbetet genom att välja rätt person till rätt jobb och hitta ett optimalt sätt att jobba.
   Man gick efter en måttstandard för att kunna skeppa delar över världen. Henry Fords ide var att alla Amerikanare skulle ha råd att köpa en bil. Detta var eftersom folk på 10-talet oftast hade gott om pengar och det fanns köpkraft.
   Detta kom med konsekvenser såsom att hästskiten försvann från gatorna, man kunde transportera sig både längre och billigare, och har även gett oss konsekvenser idag såsom att alla bilar nu serietillverkas. Och de flesta städer i USA har designats just efter bilen med höga hus och långa gator, och dom växer väldigt mycket. Senare fram mot 90 talet börjar man uppmärksamma utsläppen som bilen släpper ut.

Kulspruta
Kulsprutan är också en uppfinning som har haft stor betydelse. Det var i första världskriget den användes till stor framgång eftersom all rök försvann och det var de första maskingeväret man använde. Krutet i patronen möjliggjorde en stor minskning av rök som avlossades när man sköt, och detta gjorde att man nu var tvungen att gömma sig i skyttegravar och byta till diskreta kläder. Detta kom med konsekvenser som t.ex massmördande blev väldigt mycket enklare, men jag ser inte att det har tillfört någon bra idag.

Glödlampa
År 1912 kom en uppfinning som har gett oss stora konsekvenser idag. Glödlampan uppfanns utav Thomas Edison. Glödlampans uppgift är att omvandla elektricitet till ljus, och efter andra världskriget var detta en väldigt stor upptäckt då man lite senare kunde få ljus i sina hus utan brandrisk. Idag vet ju alla att vi är beroende utav glödlampor och det har också lett till att massvis med andra uppfinningar kom till liv när man lärde sig kontrollera elektriciteten mer.

1940 ->:

Penicillin
Framåt 40talet kom en stor inovation som var penicillinet. När detta släpptes för allmänheten kom de till att rädda liv på personer som förr dött av enkla sjukdomar som t.ex lunginflammation.
Penicillinet har lett till en vidare forskning inom den medicinska forskningen.

Radar
Radar är något som uppfanns utav Engelskmännen någon gång under andra världskriget. Detta gjorde att dom hade lättare att veta var deras fiender flög runt. Radarn har gett oss stora konsekvenser för oss, och vi använder det varje dag. Man använder den i GPS system inom t.ex flygkraften och sjöfarten för att skapa ett system för att hålla en trafik som inte kör på varandra. Även civila personer använder radar tekniken i t.ex en GPS. Även våra mobiler som vi använder varje dag använder sig utav radar-tekniken igenom sin platsigenkänning och sina kartor.

Syntetmatrial
Syntetmatrialet är en väldigt typisk krigsuppfinning, främst naturgummit, som började komma under kriget bara för att Japanerna skar av vägarna och att många utav fartygen som användes till kriget. Folket var tvungna 

1960:










tisdag 19 november 2013

NO FRÅGOR!:)!:)!:)!:)!





1. Genom vibrationer i luften.
2. a) 340 m/s b) På månen finns det inget ljud
3. Hör höga eller låga toner det är.
4. 20-20 000 Hz
5. a) ljud som är för höga för människor att höra, över 20 000 Hz. b) Ljud som är för låga för människan, under 20 Hz.
6. Ultraljud används för att kolla om en kvinna är gravid. Man ser då lätt om fostret är friskt.
7.  En ljudvåg menas att det är en vibration i luften som kan tas upp av t.ex örat. Det sker en förtunning och förtätning i luften och det blidas något liknande en puls.
8. cirka 3 kilometer bort, eftersom ljudet fördas 1000 meter på en sekund.


_________________________________________________________________________________
1. 440 Hz
2. Kort, Tjock och hårt spänd.
3. Decibel, dB
4. Med en bullermätare.
5. a) Frekvensen är den samma. b) Den blir starkare eftersom bordet svänger med i samma frekvens, detta kallas resonans. c) resonans.
6. Eftersom att tala högre betyder att höga frekvensen, att tala i ljusare ton och inte i starkare.
7. För att det spelas övertoner utöver grundtonen och dom är olika för olika instrument.

tisdag 12 november 2013

Örats anatomi



Man början höra när ljudvågor når öronmusslan som fungerar som en tratt.
Sedan transporteras det igenom hörselgången och in till trumhinnan där det början vibrera. Sen går ljudvågorna igenom hammaren, städet och sedan i stigbygeln. Sen puttas vätskan och ljudet skickas igenom hörselnärven och sedan till hjärnan''-''