onsdag 27 november 2013

Bokuppgift SV v.48

Kort sammanfattning.


Vi har börjat läsa en bok som heter En ö i havet. Boken är skriven av en kvinna som heter Annika Thor, år 1996.

Boken handlar om 2 judiska flickor från Wien som tvingas fly till Sverige utan sina föräldrar efter att Nazisterna tagit makten i Tyskland. Anledningen till att dom flyr utan sina föräldrar är att dom inte lyckats få något inresetillstånd för att resa till Sverige. Familjen har planerat att åka till USA när föräldrarna fått sitt inresetillstånd.
   På båten till Sverige har den den äldsta systern Steffi, 12, målat upp en bild om hur det skall vara i Sverige, med solstolar och stora stränder, men så blir det inte riktigt.
   När de väl kommer fram får yngsta systern Nelli bo hos en väldigt snäll tant vid namn Alma, som skämmer bort henne väldigt mycket, medan Steffi får bo hos en väldigt sträng tant vid namn Märta.
Husen dom bor i ligger vid en ö i Göteborgs skärgård.
   Barnen får efter ett par veckor när dom lärt sig språket lite mer börja i skolan, där Nelli direkt passar in och blir väldigt populär, medan de för Steffi tar lite längre tid att anpassa sig.

   Jag tycker boken är väldigt välskriven och bra berättad, och även om detta inte är mitt favoritämne att läsa om får den mig fortfarande att vilja läsa vidare.


Diskriminerande situation


"Heil Hitler!, hälsade hon på klassen istället för sitt vanliga:God morgon barn.
Heil Hitler, svarade några barn och sträckte upp armarna snett framåt. De flesta stirrade bara på sin fröken utan att veta vad de förväntades göra.
De fick de snart veta. I fortsättningen var detta rätta sättet att hälsa i skolan. Men de judiska barnen, sa fröken och lät sin stränga blick glida över bänkraderna, de judiska barnen fick inte göra Hitlerhälsningen. Därför skulle de sitta för sig själva, på bakersta bänkranden, så att fröken kunde vara säker på att alla tyska barn hälsade som de skulle, men inte judarna." 
- Sida 45.

Jag valde detta citat eftersom jag tycker det är ett tydligt tecken på judehat. Man skiljer på människor efter deras religion och låter de judiska sitta längst bak och inte göra Hitlerhälsningen, eftersom dom är enligt Hitler värderade lägre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar