tisdag 26 november 2013

1900-talets teknikstrång

1910 ->:

T-ford
T-forden kommer under 1910-talet men det var dock inte den första bilen. Det var dock den första bilen som serietillverkades på löpande band, och detta gjorde att man fick ha arbetstider som var lika för alla. Det negativa med detta var att man fick skador på muskler som man använde hela tiden. Man jobbade också efter sientific management(taylorismen) vilket innebär att effektivisera arbetet genom att välja rätt person till rätt jobb och hitta ett optimalt sätt att jobba.
   Man gick efter en måttstandard för att kunna skeppa delar över världen. Henry Fords ide var att alla Amerikanare skulle ha råd att köpa en bil. Detta var eftersom folk på 10-talet oftast hade gott om pengar och det fanns köpkraft.
   Detta kom med konsekvenser såsom att hästskiten försvann från gatorna, man kunde transportera sig både längre och billigare, och har även gett oss konsekvenser idag såsom att alla bilar nu serietillverkas. Och de flesta städer i USA har designats just efter bilen med höga hus och långa gator, och dom växer väldigt mycket. Senare fram mot 90 talet börjar man uppmärksamma utsläppen som bilen släpper ut.

Kulspruta
Kulsprutan är också en uppfinning som har haft stor betydelse. Det var i första världskriget den användes till stor framgång eftersom all rök försvann och det var de första maskingeväret man använde. Krutet i patronen möjliggjorde en stor minskning av rök som avlossades när man sköt, och detta gjorde att man nu var tvungen att gömma sig i skyttegravar och byta till diskreta kläder. Detta kom med konsekvenser som t.ex massmördande blev väldigt mycket enklare, men jag ser inte att det har tillfört någon bra idag.

Glödlampa
År 1912 kom en uppfinning som har gett oss stora konsekvenser idag. Glödlampan uppfanns utav Thomas Edison. Glödlampans uppgift är att omvandla elektricitet till ljus, och efter andra världskriget var detta en väldigt stor upptäckt då man lite senare kunde få ljus i sina hus utan brandrisk. Idag vet ju alla att vi är beroende utav glödlampor och det har också lett till att massvis med andra uppfinningar kom till liv när man lärde sig kontrollera elektriciteten mer.

1940 ->:

Penicillin
Framåt 40talet kom en stor inovation som var penicillinet. När detta släpptes för allmänheten kom de till att rädda liv på personer som förr dött av enkla sjukdomar som t.ex lunginflammation.
Penicillinet har lett till en vidare forskning inom den medicinska forskningen.

Radar
Radar är något som uppfanns utav Engelskmännen någon gång under andra världskriget. Detta gjorde att dom hade lättare att veta var deras fiender flög runt. Radarn har gett oss stora konsekvenser för oss, och vi använder det varje dag. Man använder den i GPS system inom t.ex flygkraften och sjöfarten för att skapa ett system för att hålla en trafik som inte kör på varandra. Även civila personer använder radar tekniken i t.ex en GPS. Även våra mobiler som vi använder varje dag använder sig utav radar-tekniken igenom sin platsigenkänning och sina kartor.

Syntetmatrial
Syntetmatrialet är en väldigt typisk krigsuppfinning, främst naturgummit, som började komma under kriget bara för att Japanerna skar av vägarna och att många utav fartygen som användes till kriget. Folket var tvungna 

1960:










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar