fredag 29 november 2013


Elektronisk råttfälla!


Som vi redan vet så hör människor och djur olika ljud i olika frekvenser. Därför har man uppfunnit en elektronisk råttfälla, som utnyttjar de faktum att råttorna kan höra ljud med en högre frekvens, så kallat ultraljud. De flesta råttfällorna har en inställning för hur många Hz man vill sända ut, och det börjar oftast vid 10 000 Hz vilken ska sägas vara det som avvisar råttor bäst eftersom det är den frekvensen som stör dem mest. Råttor är har en väldigt utvecklad hörsel men är väldigt känsliga mot ultraljud.
   När jag började kolla på detta ämne började jag undra varför det kallas rått"fälla" och inte råttavvisare, eftersom det inte är en fälla utav mer utav en avvisare.
   Detta är något jag tycker är en både smart och häftig användning utav ljudfrekvenser, för man slipper döda råttorna men man slipper också dom på oönskade ställen. Detta hade inte varit möjligt utan våran forskning om ljudet.
Under de senare året har dessa utvecklats väldigt mycket, och nu är dom väldigt små och sitter bara i eluttaget och drar ytterst lite ström.





Källor:
http://www.skadedjursfri.se/vario-skydd-3-st
http://www.lantbutiken.se/butik/92-skadedjursbekampning-rattfalla-och-flugfangare-och-rattgift
http://sv.wikipedia.org/wiki/Brunr%C3%A5tta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar