tisdag 24 september 2013

Radioaktivt ämne bly

Bly
Ett radioaktivt ämne är ett ämne som går sönder och bildar ett mindre ämne. Detta sker för att en mindre del av atomen stöts iväg, och det är detta som är själva strålningen.

Kemisk betäckning: Pb

Masstal: 207,2

Atomnummer: 82

8 stycken olika istoper

Bly upptäcktes redan på tidig bronsålder i Egypten så man vet inte riktigt vem upptäckaren är.

Bly är ett ämne som utger alfastrålning, när den faller sönder släpper den 2 protoner och 2 neutroner, och det blir ett annat ämne, i blyts fall blir det kvicksilver. Detta är inte radioaktivt.

Bly är ett stabilt ämne så det sönderdelas inte och har ingen halveringstid. Vissa isotoper är ostabila, alltså kan dom halveras.
Stabilaste isotoper
IsotopF %Halv.tidTypEnergi(MeV)Prod.
202Pbsyntetisk52500 årα
ε
2,598
0,050
198Hg
202Tl
204Pb1,4 %>1,4×1017årα2,186200Hg
205Pbsyntetisk1,53×107årε0,051205Tl
206Pb24,1 %206Pb, stabil isotop med 124 neutroner
207Pb22,1 %207Pb, stabil isotop med 125 neutroner
208Pb52,4 %208Pb, stabil isotop med 126 neutroner
210Pbsyntetisk22,3 årα
β-
3,792
0,064
206Hg
210Bi
Bly används väldigt ofta till vardags, som till t.ex elektriska kablar, rörledningar och blandad skyddsutröstning. Det används också till en del olika ammunition till vapen, som t.ex hagelgevär och pistolskulor.




måndag 23 september 2013

Strålningens historia

Vi kollade på en film som handlade om Radioaktivitet. Det dom pratade om först och främst var grundämnet radium. Marie Curie var kvinnan som kom på och namngav radium.
Man hade förr i tiden druckit vatten från mineralkällor i t.ex Tjeckien. Senare kom man på att det vattnet innehöll radium och man såg de lite som healande vatten. Man visste inte då att de radioaktiva vattnet var så farligt, trots att många människor dog utav de.
   Först när idrottaren Eben Bayers dog utav radiumet började man förstå att det var farligt. Senare dog också Marie Curie utav en överdos.

Egna tankar:
Jag tycker filmen vi såg faktiskt var väldigt intressant. Jag hade aldrig hört talats om att man t.ex kunde dricka och bada i radium och jag tyckte det lät helt vansinnigt, eftersom vi nu vet hur farligt det verkligen är. Men om man tänker efter så är det egentligen inte så konstigt eftersom det fick folket att må bättre till en början och man hade ingen aning om hur skadligt det var för kroppen.
   Jag tyckte det var sjukt att det krävdes en man till att dö för att man skulle inse att ämnet var farligt, medan flera kvinnor hade dött efter att ha målat radioklockor.

-Markus

onsdag 18 september 2013

Hitler tar makten över Europa

Filmen började med att det förklarade Hitlers åsikter om vad en riktig Tysk var och vad en Jude var. Tyskarna kallade han för Arier, de sanna Tyska nationens folk. Dessa var accepterade utav Adolf. Judarna hade en väldigt mycket lägre ranking.
Vid 1933 höll Hitler sitt första stora tal, och vann folkets hjärtan.
   Tyskland och Italien enades genom Hitler och Mussolini. Detta var grundande till fascismen. Mussolini var Italiens ledare. Dessa 2 kom till att erövra Europa, två nationer med en ledare - Hitler.
   Det som gjorde Tyskland så oroligt starka var deras militära styrka och även disciplinen dom fått från Hitler. Adolf hade en stark förmåga att nästan hjärntvätta folket med sina tal.
Senare i filmen förklarade dom lite hur dom bombade polen men filmen laggade så det var svårt att uppfatta vad dom sa.
   Kriget kunde ha slutat redan tidigt på 1900-talet men ingen satte stopp för allting, och därför kom andra världskriget till.


måndag 16 september 2013

Ryska revolutionen

Den Ryska revolutionen ägde rum vid år 1917, men redan år 1905 var en liten start till revolutionen, då folket började finna sitt missnöje med tsaren Nicolai II eftersom han styrde landet enväldigt och dels för han valde att lägga mycket av landets pengar på vapen och gå ut i krig. Efter att Nicolai II 1904 hade förlorat ett stort krig mot Japan tog sig demonstranter till Sankt Petersburg för att göra uppror mot tsaren, men hans soldater dödade hundra tals av demonstranterna, det var denna dag som kallas den blodiga söndagen.
   Vid år 1917 utbröt både Februari och Oktober revolutionen. I Februari lyckades folket störta Nicolai II s makt. Sedan i Oktober kom Lenin som ledare för ett kommunistiskt parti vid namn bolsjevik.
   Karl Marx var mannen som lyckades få folket med sig till att störta Nicolai II. Han kom med förslaget att införa något som han kom att kalla Marxismen, vilket innebar att alla skall vara lika värdiga och ingen ska äga något privat.
   Detta har även gett oss stora konsekcenser då Marxismen infördes i både Europa och Kina.

Jag själv tycker att det både är viktigt och intressant att prata om Ryska revolutionen. Man får veta väldigt mycket om utvecklingen i landet och alla de viktigaste personerna, som även har gjort förändringar för oss idag, som t.ex Karl Marx.
   Sedan fick man veta om hur feodismen och industrialismen var innan Marx kom och ändrade på detta. Jag tycker att de var hemskt hur dom som slet hårdast skulle vara klassade som dom "sämre" människorna, jämfört med dom som inte gjorde mycket alls som klassades väldigt högt. Det är skönt att de blev förändring på det, för vem vet hur vi hade haft det annars idag?

-Markus

Bokuppgift v38

Ninas resa

"Att hjälpas åt för att överleva innebar att bland annat att försöka hålla lägenheterna, och sig själv, rena. "Det var oerhört trånga förhållanden", berättar Nina. "Vi hade ett litet kök. Och så hade vi rum i vilka det bodde fyra, fem människor, Dessutom fanns det ohyra. Vi fick kämpa mot löss, vi fick kämpa mot insekter som fanns där. Det var ett krig som man fick utkämpa för att försöka hålla rent." 
Att hålla rent började snart bli en fråga om liv och död, för under våren 1941 började tyfusepidemin få fästa i gettot. Och sjukdomen spreds med loppor och löss. Sjukhusen blev snabbt överfulla, patienter placerades två-tre stycken per säng, och kastades ut så fort de dragit sitt sista andetag. Inte heller dödgrävarna hann med trots att det grävde massgravar för dem som dött i tyfus. Mot slutet av 1941 skulle över 40 000 judar, tio procent av invånarna i gettot, ha dött i denna sjukdom. Och en dag dabbade den Ninas familj."  (ur boken Ninas resa s. 64)

Koppling mellan bild+text.

Bilden symboliserar för mig en familj som verkar ha det jobbigt. I texten får vi läsa om hur dom får trängas inne i rummen och alla levde under väldigt svåra omständigheter. Man ser på hur personerna på bilden ser oroliga ut och det verkar som Nina och hennes familj också börjar bli.
   Familjen ser också väldigt utsvulten ut, och en sjukdom ser ut att vara påväg. Att 40 000 judar redan ska ha dött av sjukdomen tror jag inte gör dom mindre oroliga.


1. Att det kommer mycket flyktingar till polen, och allt folket får sig en rejäl tankteställare.
2. Jag tror att när Nina berättar att det ska bli den sista sommaren i frihet, att hennes liv skulle bli helt kontrollerat utav Hitlers lagar och regler.
3. För att lyckas överleva i ghettot kunde man t.ex hjälpa varandra att städa och sen också byta bort sina smycken mot mat och annat nödvändigt för att överleva.

måndag 9 september 2013

Ninas resa 1


Nina reser till Amerika. Varför återvänder Nina till Polen från Amerika? 

Jag tror Nina väljer att återvända till Polen för hon inte kände sig tillräckligt mogen att stanna kvar i Amerika utan sin familj och vänner.
Nina anser fortfarande Polen som sitt hem och tycker inte det känns rätt att stanna utan sin familj.

Vem var Fanja? Gestalta henne.

Fanja är Ninas mamma. Mitt sätt att gestalta henne skulle vara som en stark och modig kvinna. Jag vet inte hur hon ser ut.

Dikt + bild + motivering

"Hemlängtan" - Ernst Enno
Där hemmavid nu blommar vita klöver
och vinden sprider dessa blommors doft –
runt mig i lönndom sjunger tysta sorger.

Och där, där vägen är så lång och dammig,
och för bort mot den fjärran blåa skog,
där väver björketalet moln åt vägen,
och bär till mig ett bud från hemmets vrå.

Och hemlighetsfullt sjunger tysta sorger,
att hemmavid där blommar vita klöver.

Jag valde denna dikt och bild för att båda för mig symboliserar hemlängtan. Som man förstått efter att ha läst boken ett tag längtar Nina hem till polen väldigt mycket. Därför tycker jag dom passar ihop.

CBRN

CBRN-krigsföring


  C = Kemiska – Gas.
  B = Biologiska – Virus, bakterier.
  R = Radiologiska – Strålningsvapen
  N = Nukleära – Atomkärnor (atombomber)

Fattigmansvapen?


   Fattigmansvapen är ett annat ord för kemiska och biologiska vapen. Det kallas fattigmansvapen för att det är väldigt billigt att tillverka.

Biologiska vapen


   T.ex mjältbrand, smittkoppor, pest, kolera, dysenteri, tyfus och botulism.
   Biologiska vapen räknas som massförstörelsevapen.
   Om jag t.ex får mjältbrand sker en vävnadsdöd i kroppen och den uppnår en 97% dödlighet.

Kemiska vapen


   T.ex nervgas, tårgas, senapsgas, saringas och VX.
   Senapsgas som ett exempel ger skador liknande brännskador och kan på lång sikt leda till cancer.

   Hur fungerar de? Vilka effekter har de på människor?

Halabja, Irak (vem, var, när, varför?)

 Vem? 
     Massakern i Halabja var en del av Saddam Husseins kampanj mot det                          Kurdiska folket i södra Kurdistan och Norra Irak.
   
Var? 
I staden Halabja i Irak.
   
När? 
Den 16de mars 1988.
   
Varför? 
     Det hela började med kriget mellan Iran och Irak, och när kurderna tog sig in i den Irakiska staden Halabja bestämde sig Irakerna att bomba sin igen stad för att döda folket som tagit sig in i staden.
   

Tokyos tunnelbana, saringas


Vem?     Attacken i Tokyo var utförd av den Japanska domedagsekten Aum                  Shinrikyo. Domedagsekten Aum Shinrikyo är en såkallad                                    terroristorganisation.

Var?       I Tokyo, Japen.

När?       20de mars 1995.

Varför?  Attacken skedde utan en riktig anledning och det var för att                            terroristerna skulle komma åt regeringen. Attacken skedde utav 10                  personer, varav chaufförers och 5 som spred gasen nere i                              tunnelbanan. I attacken dog 13 personer och 5000 personer skadades.

Syrien, augusti 2013

I Syrien tror man att dom använde sig av sarin-gas. USA har gjort sig redo för en attack mot Syrien eftersom dom tror att Syriens regim har använt gasen mot dom civila människorna.

kemiska vapen under första världskriget

Under första världskriget började man år 1914 använda sig utan tårgas. Lite längre fram i tiden började man även användningen utan senaps och klorgas. Senapsgas som ett exempel ger skador liknande brännskador och kan på lång sikt leda till cancer.

dumpning senapsgas

Fiskare har funnit stora problem med att folk dumpat senapsgas, detta för att man får upp tunnor med gasen som fastnar i nätet och fiskarna dör även utav gaserna.

konvention om förbud mot kemiska vapen

Vid år 1993 förbjöds kemiska vapen.