måndag 23 september 2013

Strålningens historia

Vi kollade på en film som handlade om Radioaktivitet. Det dom pratade om först och främst var grundämnet radium. Marie Curie var kvinnan som kom på och namngav radium.
Man hade förr i tiden druckit vatten från mineralkällor i t.ex Tjeckien. Senare kom man på att det vattnet innehöll radium och man såg de lite som healande vatten. Man visste inte då att de radioaktiva vattnet var så farligt, trots att många människor dog utav de.
   Först när idrottaren Eben Bayers dog utav radiumet började man förstå att det var farligt. Senare dog också Marie Curie utav en överdos.

Egna tankar:
Jag tycker filmen vi såg faktiskt var väldigt intressant. Jag hade aldrig hört talats om att man t.ex kunde dricka och bada i radium och jag tyckte det lät helt vansinnigt, eftersom vi nu vet hur farligt det verkligen är. Men om man tänker efter så är det egentligen inte så konstigt eftersom det fick folket att må bättre till en början och man hade ingen aning om hur skadligt det var för kroppen.
   Jag tyckte det var sjukt att det krävdes en man till att dö för att man skulle inse att ämnet var farligt, medan flera kvinnor hade dött efter att ha målat radioklockor.

-Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar