måndag 16 september 2013

Ryska revolutionen

Den Ryska revolutionen ägde rum vid år 1917, men redan år 1905 var en liten start till revolutionen, då folket började finna sitt missnöje med tsaren Nicolai II eftersom han styrde landet enväldigt och dels för han valde att lägga mycket av landets pengar på vapen och gå ut i krig. Efter att Nicolai II 1904 hade förlorat ett stort krig mot Japan tog sig demonstranter till Sankt Petersburg för att göra uppror mot tsaren, men hans soldater dödade hundra tals av demonstranterna, det var denna dag som kallas den blodiga söndagen.
   Vid år 1917 utbröt både Februari och Oktober revolutionen. I Februari lyckades folket störta Nicolai II s makt. Sedan i Oktober kom Lenin som ledare för ett kommunistiskt parti vid namn bolsjevik.
   Karl Marx var mannen som lyckades få folket med sig till att störta Nicolai II. Han kom med förslaget att införa något som han kom att kalla Marxismen, vilket innebar att alla skall vara lika värdiga och ingen ska äga något privat.
   Detta har även gett oss stora konsekcenser då Marxismen infördes i både Europa och Kina.

Jag själv tycker att det både är viktigt och intressant att prata om Ryska revolutionen. Man får veta väldigt mycket om utvecklingen i landet och alla de viktigaste personerna, som även har gjort förändringar för oss idag, som t.ex Karl Marx.
   Sedan fick man veta om hur feodismen och industrialismen var innan Marx kom och ändrade på detta. Jag tycker att de var hemskt hur dom som slet hårdast skulle vara klassade som dom "sämre" människorna, jämfört med dom som inte gjorde mycket alls som klassades väldigt högt. Det är skönt att de blev förändring på det, för vem vet hur vi hade haft det annars idag?

-Markus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar