måndag 16 september 2013

Bokuppgift v38

Ninas resa

"Att hjälpas åt för att överleva innebar att bland annat att försöka hålla lägenheterna, och sig själv, rena. "Det var oerhört trånga förhållanden", berättar Nina. "Vi hade ett litet kök. Och så hade vi rum i vilka det bodde fyra, fem människor, Dessutom fanns det ohyra. Vi fick kämpa mot löss, vi fick kämpa mot insekter som fanns där. Det var ett krig som man fick utkämpa för att försöka hålla rent." 
Att hålla rent började snart bli en fråga om liv och död, för under våren 1941 började tyfusepidemin få fästa i gettot. Och sjukdomen spreds med loppor och löss. Sjukhusen blev snabbt överfulla, patienter placerades två-tre stycken per säng, och kastades ut så fort de dragit sitt sista andetag. Inte heller dödgrävarna hann med trots att det grävde massgravar för dem som dött i tyfus. Mot slutet av 1941 skulle över 40 000 judar, tio procent av invånarna i gettot, ha dött i denna sjukdom. Och en dag dabbade den Ninas familj."  (ur boken Ninas resa s. 64)

Koppling mellan bild+text.

Bilden symboliserar för mig en familj som verkar ha det jobbigt. I texten får vi läsa om hur dom får trängas inne i rummen och alla levde under väldigt svåra omständigheter. Man ser på hur personerna på bilden ser oroliga ut och det verkar som Nina och hennes familj också börjar bli.
   Familjen ser också väldigt utsvulten ut, och en sjukdom ser ut att vara påväg. Att 40 000 judar redan ska ha dött av sjukdomen tror jag inte gör dom mindre oroliga.


1. Att det kommer mycket flyktingar till polen, och allt folket får sig en rejäl tankteställare.
2. Jag tror att när Nina berättar att det ska bli den sista sommaren i frihet, att hennes liv skulle bli helt kontrollerat utav Hitlers lagar och regler.
3. För att lyckas överleva i ghettot kunde man t.ex hjälpa varandra att städa och sen också byta bort sina smycken mot mat och annat nödvändigt för att överleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar