onsdag 27 mars 2013

I taket lyser stjärnorna Bokuppgift v13

"I taket lyser stjärnorna"


1. I första kapitlet presenteras några av romanens viktigaste personer: Vad tycker huvudpersonen Jenna om Sakke, Ullis och mamman.


Jenna tycker om Sakke väldigt mycket. Hon tycker han har ett fint leende och ser bra ut. Jenna till och med smyger på honom för att få en möjlighet att prata.
 
   Ullis är en person Jenna tycker väldigt dåligt om. Hon kallar henne för Ullis-Knullis i hemlighet och tycker hon har en ful glugg mellan tänderna. Jennas tankesätt om Ullis är nog för att hon är lite avundsjuk för att han får alla killar och är väldigt populär.

   Jennas mamma är en person hon älskar väldigt mycket. I början av boken berättar hon att hon skulle begå självmord om hennes mamma dog.


2. Hur tänker och känner Jenna inför sin mammas sjukdom? Var det något som du förvånades över eller på annat sätt reagerade på när du läste om hennes tankar om mamman?

Jenna tycker hennes mammas sjukdom är lite äcklig och vill nog inte prata om den så mycket. Hon respekterar ändå den och berättar inte för henne att hon tycker det är äckligt. Jag är inte så förvånad över denna och reagerade inte så mycket.


måndag 25 mars 2013

Sammanfattning Home

Home


Idag har vi kollat på en film som heter Home. I filmen berättar dom om hur vi människor tar på Jordens resurser och hur vår värld utvecklas.
Man får reda på hur vi människor bokstavligt talat förstör våran egen miljö.
   Dom berättar att t.ex 80% av all världens olja används utav 20% av världens befolkning, vilket visar vilken orättvisa det finns.
   Senare i filmen får man också reda på hur rika länder som t.ex Dubai använder sina oljepengar för att få alla råvaror dom behöver.

onsdag 20 mars 2013

Bokuppgift v12

Bokrecension Dogboy


Jag har läst en bok som heter Dogboy. Boken är skriven år 2002 av en författare som heter Monica Zak. Monica är en känd svensk författarinna och journalist.

   Huvudpersonen kallas för Dogboy men heter egentligen Alex. Han är en väldigt kortväxt och smal kille som lever som ett gatubarn. Några andra viktiga personer i boken är hans moster och en tant som kallas för fru Leti och en man vid namn George som kidnappar honom.

   Boken utspelar sig på tidigt 2000tal i landet Honduras. Jag upplever miljön som väldigt varm och solig, men när det väl stormar och regnar blir det stora katastrofer. Landet har väldigt stor jordbävningsrisk. 

   I början av boken får man lära känna en kille vid namn Alex. Han bor med sin mamma och pappa i landet Honduras. Längre fram i boken lämnar hans föräldrar honom och flyttar till USA. Han får då bo hos sin moster, men han tycker inte att det känns som ett hem. Alex beslutar att ge sig ut och starta ett liv som gatubarn. Han träffar mycket folk och råkar ut för olika faror. Efter några år på gatan träffar han och några kompisar en man som verkar snäll och erbjuder dom rena kläder och någonstans att bo. Dom följer med honom hem, men städerskan i huset varnar dom att George tänker sälja dom till utlandet.
   
Sättet boken är skrivet på är ganska gammalmodigt men man får tänka på att den är skriven 2002. Monica har använt sig av tredje persons berättarteknik i denna bok.

   Jag tror budskapet Monica försöker förmedla när hon skrev boken är livet som gatubarn kan vara väldigt svårt och att reglerna i t.ex Honduras inte är bra gjorda. Det är väldigt farligt för barn ute på gatan och att myndigheterna inte gör något åt detta.

   Denna boken får av mig 4/5 i betyg. Boken är bra skriven och händelserna är spännande men ibland väldigt förutsebara. Jag skulle rekommendera denna boken för personer i min ålder som gillar att läsa böcker med spänning och en handling.


måndag 18 mars 2013

Artikel


Skolmaten måste förbättras!


Det finns både positiva och negativa saker med skolmaten. Många elever inklusive jag själv tycker att en förändring måste ske, och detta nu. Även om alla människor inte samtycker om hur maten ska smaka behöver den ändå förbättras så fler folk börjar äta.


Maten i skolan tycker jag börjar bli sämre och sämre, och detta måste åtgärdas. 
Jag själv har gått i skolan i snart 10 år, och ätit väldigt mycket olika skolrätter. Variationen på maten är väldigt bra, men vissa maträtter smakar inte så bra.
   I Skogstorpsskolan där jag går har vi ca 6 kr per elev till maten, detta tycker jag inte räcker till då maten ibland blir väldigt smaklös och olika rätter kan vara väldigt torra. Det finns också gränser när det t.ex är pannkakor att man bara får ta 2 per person, vilket man inte blir mätt på. 
   Skolmaten är ett väldigt viktigt ämne att prata om. För att alla elever ska orka jobba måste det serveras bra mat som de flesta tycker om. Det borde serveras någon slags av bröd till eleverna som inte gillar maten kan äta av, så de inte får helt slut på energi under dagen.
   Men man kan inte bara skylla på mattanterna och skolan att maten är dålig och att det finns gränser för hur mycket man får ta, för vi slänger alldeles för mycket mat. Vi elever måste bättra oss och tänka oss för när vi tar maten. Dock skulle skolan kunna ändra matsedeln till mat dom tror att fler folk tycker om, och inte servera så mycket halvfabrikat.
   Ett sätt att förbättra situationen kanske skulle vara att börja samarbeta mer med eleverna. Man skulle kunna gå ut med enkäter där man får välja vad för mat man tycker om och matlistan skulle kunna anpassas därifrån.   
   Det finns en stor orättvisa mellan olika skolor. Om man kolla på dom olika skolorna i Falkenbergs kommun skiljer det mycket på pengarna skolan får till maten. Skogstorpsskolan är en av dom skolorna i kommunen som får minst pengar till sin mat, vilket jag tycker märks och måste förändras.
   Rättar vi inte till problemet kommer eleverna bli tröttare på dagarna, och inte orka jobba till sin fulla kapacitet  Detta skulle leda till att inlärningen skulle bli sämre och betygen troligtvis skulle sänkas.

måndag 11 mars 2013

Bokuppgift v.7

Dikt+Bild.


Det finns ett rum dit ljuset inte når.
Där finns en hjärta som slutat ropa fast fortfarande slår.
Ett blekt ansikte som bara ser sig rakt fram.
Och blicken i ögonen som alltid kommer vara kall.
Orörlig ensamhet.

På bilden ser man en pojke som sitter i sin ensamhet. Direkt när jag såg den kom jag att tänka på Dogboy. Dikten jag valde handlar om ensamhet på ett spännande sätt. 
Sambandet mellan bilden+dikten och boken tycker jag är att Alex har blivit lämnad i sin ensamhet. Han föräldrar stack till USA och hans blev till och med splittrad från sina nyfunna vänner.
   Man märker i boken att det är väldigt svår att leva på egen hand utan föräldrar och ett riktigt hem. Man får också veta att samhället inte behandlar gatubarn på bra sätt.


Bokuppgift v9

Intervju med gatubarnet "Dogboy"!


Idag har jag fått ett tillfället att få en intervju med ett såkallat "gatubarn". 

Vad heter du på riktigt och hur fick du namnet Dogboy?
Mitt riktiga namn är Alex men jag fick namnet dogboy efter att jag hittade en hund på soptippen.

Hur blev du ett gatubarn?
Det hela började med att mina föräldrar lämnade mig och stack till USA för att leta efter jobb. Jag fick då bo hos min moster och morbror men trivdes inte särskilt mycket. Jag beslutade mig för att söka efter ett nytt liv ute på gatan och hittade lyckan.

Kan du berätta om en händelse under din tid som gatubarn?
Efter att jag blivit utsläppt ur fängelset gick jag över bron och träffade en tjej från "andra sidan". Hon kom fram och pratade med mig och beundrade mina hundar. Vi träffades senare i hennes föräldrars skoaffär när dom var och åt. Jag blev förälskad.

Längtar du inte tillbaka till ditt gamla liv?
Ibland tänker jag på mina föräldrar och saknar dom, men jag känner att det livet på gatan passar mig bättre och har inget att återvända till.


En obekväm sanning!

Jag var sjuk när vi kollade på del 1, så jag vet inte vad den handlade om. Den andra delen handlade om vad det blir för konsekvenser om man struntar i växthuseffekten. Isen på Nordpolen kommer att smälta om vi fortsätter såhär.
 

En obekväm sanning del 3

Idag har vi kollat på den sista delan av En obekväm sanning.

    Viktigaste delen tyckte jag var när dom berättade om hur isen smälte och vattenytan steg. Hela länder kommer att bli översvämmade.
   Man fick se vilka konsekvenser detta kunna ge och hur hela städer kommer bli översvämmade. Det är hemskt att se vi människor missköter våran miljö och att vi är största anledningen till att detta händer.
   När detta händer skulle troligtvis ett kaos bryta ut på hela jorden och alla människor som förlorat sitt hem kommer att få emigrera till andra länder eller städer.