måndag 18 mars 2013

Artikel


Skolmaten måste förbättras!


Det finns både positiva och negativa saker med skolmaten. Många elever inklusive jag själv tycker att en förändring måste ske, och detta nu. Även om alla människor inte samtycker om hur maten ska smaka behöver den ändå förbättras så fler folk börjar äta.


Maten i skolan tycker jag börjar bli sämre och sämre, och detta måste åtgärdas. 
Jag själv har gått i skolan i snart 10 år, och ätit väldigt mycket olika skolrätter. Variationen på maten är väldigt bra, men vissa maträtter smakar inte så bra.
   I Skogstorpsskolan där jag går har vi ca 6 kr per elev till maten, detta tycker jag inte räcker till då maten ibland blir väldigt smaklös och olika rätter kan vara väldigt torra. Det finns också gränser när det t.ex är pannkakor att man bara får ta 2 per person, vilket man inte blir mätt på. 
   Skolmaten är ett väldigt viktigt ämne att prata om. För att alla elever ska orka jobba måste det serveras bra mat som de flesta tycker om. Det borde serveras någon slags av bröd till eleverna som inte gillar maten kan äta av, så de inte får helt slut på energi under dagen.
   Men man kan inte bara skylla på mattanterna och skolan att maten är dålig och att det finns gränser för hur mycket man får ta, för vi slänger alldeles för mycket mat. Vi elever måste bättra oss och tänka oss för när vi tar maten. Dock skulle skolan kunna ändra matsedeln till mat dom tror att fler folk tycker om, och inte servera så mycket halvfabrikat.
   Ett sätt att förbättra situationen kanske skulle vara att börja samarbeta mer med eleverna. Man skulle kunna gå ut med enkäter där man får välja vad för mat man tycker om och matlistan skulle kunna anpassas därifrån.   
   Det finns en stor orättvisa mellan olika skolor. Om man kolla på dom olika skolorna i Falkenbergs kommun skiljer det mycket på pengarna skolan får till maten. Skogstorpsskolan är en av dom skolorna i kommunen som får minst pengar till sin mat, vilket jag tycker märks och måste förändras.
   Rättar vi inte till problemet kommer eleverna bli tröttare på dagarna, och inte orka jobba till sin fulla kapacitet  Detta skulle leda till att inlärningen skulle bli sämre och betygen troligtvis skulle sänkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar