onsdag 20 mars 2013

Bokuppgift v12

Bokrecension Dogboy


Jag har läst en bok som heter Dogboy. Boken är skriven år 2002 av en författare som heter Monica Zak. Monica är en känd svensk författarinna och journalist.

   Huvudpersonen kallas för Dogboy men heter egentligen Alex. Han är en väldigt kortväxt och smal kille som lever som ett gatubarn. Några andra viktiga personer i boken är hans moster och en tant som kallas för fru Leti och en man vid namn George som kidnappar honom.

   Boken utspelar sig på tidigt 2000tal i landet Honduras. Jag upplever miljön som väldigt varm och solig, men när det väl stormar och regnar blir det stora katastrofer. Landet har väldigt stor jordbävningsrisk. 

   I början av boken får man lära känna en kille vid namn Alex. Han bor med sin mamma och pappa i landet Honduras. Längre fram i boken lämnar hans föräldrar honom och flyttar till USA. Han får då bo hos sin moster, men han tycker inte att det känns som ett hem. Alex beslutar att ge sig ut och starta ett liv som gatubarn. Han träffar mycket folk och råkar ut för olika faror. Efter några år på gatan träffar han och några kompisar en man som verkar snäll och erbjuder dom rena kläder och någonstans att bo. Dom följer med honom hem, men städerskan i huset varnar dom att George tänker sälja dom till utlandet.
   
Sättet boken är skrivet på är ganska gammalmodigt men man får tänka på att den är skriven 2002. Monica har använt sig av tredje persons berättarteknik i denna bok.

   Jag tror budskapet Monica försöker förmedla när hon skrev boken är livet som gatubarn kan vara väldigt svårt och att reglerna i t.ex Honduras inte är bra gjorda. Det är väldigt farligt för barn ute på gatan och att myndigheterna inte gör något åt detta.

   Denna boken får av mig 4/5 i betyg. Boken är bra skriven och händelserna är spännande men ibland väldigt förutsebara. Jag skulle rekommendera denna boken för personer i min ålder som gillar att läsa böcker med spänning och en handling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar