måndag 26 maj 2014

Europavalet 2014

                             


Igår var det val till Europa-parlamentet runt om i hela Europa. Kollar man på de stora vinnarna i detta valet skulle jag säga att det är Socialdemokraterna och miljöpartiet som fick 6 respektive 3 mandat. Både SD och F! är också stora vinnare som för första gången får mandat i EU.
De stora förlorarna detta valet är de blåa, dvs Moderaterna och Folkpartiet som båda förlorade varsin mandat från förra valet. Just varför valresultaten blev som de blev tror jag beror nog på att miljöpartiet som har den största ökningen har haft en väldigt bra valkampanj och många vill nog att snacket om miljö ska hållas ute i Europa och inte inrikes. Att de blåa har haft en väldigt stor minskning kan nog bero på missnöje, och hur dom skött sitt sedan förra valet.

I Falkenberg har även här de röd-gröna ökat, medan de blåa gått ned. Att centerpartiet har mer röster än miljöpartiet tror jag beror på att det är väldigt mycket lantbruk här, som centerpartiet värnar om. Att SD har haft en sådan stor ökning tycker jag personligen är väldigt skrämmande och jag tror det beror på missnöje till väldigt stor del.
I skogstorp är den stora skillnaden jämfört med rösterna i hela Sverige är att SD är det näst största partiet, vilket jag faktiskt inte vet vad det beror på. Varför detta hände tror jag också här beror på missnöje vilket leder till att man vill hitta en lösning på detta.
I Glommen har moderaterna gått back med hela 12,5 procentenheter. Att centerpartiet är större än miljöpartiet förvånar mig inte då det både i Glommen och Morup då det finns mycket lantbrukare och fiskare där.


Man kan se på de politiska strömningarna i Sverige att de röd-gröna går plus, medan de blåa går minus. Man kan också se att enfrågepartierna hade ett väldigt bra val. Att det gick dåligt för moderaterna och de blåa tror jag beror på missnöje på hur dom har skött det sedan förra valet.



tisdag 20 maj 2014

Mening (religion)

Vad är meningen med mitt liv?

Hur kan man bli lycklig?

Varför måste oskyldiga lida?


När man pratar om meningen blir det lätt att man börjar tänka på väldigt mycket olika saker och till och med blir lite snurrig i huvudet.
Meningen med livet kan vara väldigt olika för olika människor, då man har skilda mål. Kollar man på dessa mål skiljer det sig både religionsvis och personvis. Om man tar hinduismen som ett exempel är deras mening med livet att göra bra handlingar och tillslut återförenas med guden Brahman och inte återfödas. För ateister kan meningen med livet vara att t.ex leva ett gott och sunt liv tillsammans med vänner och familj, och uppleva så mycket som möjligt innan man tillslut somnar in.

Lycka är också någonting som är väldigt skilt från person till person, och det fick mig att tänka på en berättelse jag hörde när jag var liten. 
   Den handlar om en olje-sheik som hade allting man kunde tänka sig, och oändligt med pengar. Men dock så hade han inte någon lycka i livet, då han vart skild 3 gånger från kvinnor som velat åt hans rikedom, och endast en massa ytliga vänner. En dag ser han en liten pojke i landet springa runt i trasiga kläder och hämta vatten åt familjen, som bor flera kilometer bort. Shejken såg hur lycklig pojken var trots att han inte ägde någonting och sa till sina tjänare att föra pojken till palatset där han bodde dagen efter. Tjänarna lydde förstås shejken och förde pojken till honom dagen därpå, då han frågade, Hur kan du vara så lycklig trots att du inte äger någonting?
Tror du pojken var lycklig när han gick därifrån??
   Budskapet i denna historia för mig är att lycka kan ha väldigt mycket med jämförelse att göra. Dock tror jag inte pengar har mycket alls med detta att göra fast det underlättar nog endel. Man kan t.ex se på tv hur afrikanska barn som endast äger en fotboll fortfarande ser ut som världens lyckligaste när dom spelar, medan storspelare som Zlatan kan se väldigt olyckliga ut om dom förlorar en viktig match.
   Ett annat bra exempel i verkliga livet tycker jag är årets champions league final, som går mellan Real Madrid och Atletico Madrid. Jag tror att Atletico spelarna fortfarande kommer vara lyckliga om dom kommer två, medan Real spelarna skulle se väldigt olyckliga ut om dom förlorade finalen. 
Detta beror på förväntningar som jag också ser har ett stort samband med lycka.

Jag tror att anledningen till att människor krigar och gör varandra illa alltid har någon slags förklaring. Det kan nog t.ex bero på en strävan efter makt som väldigt många har, eller även att man själv behandlats illa och då vill göra andra ont också. Det kan nog dock också har religiösa själ då man anser sig ha rätten till vissa saker, som andra religioner inte anser att man har rätten till, och då kan det blir bråk. Men dock tror jag att de mest troende inte är de som skapar mest krig då det står att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Dock ser jag sambandet mellan makt även här.

torsdag 8 maj 2014

1. Oorganiska material som tillverkas vid hög temperatur. T.ex keramik, glas, tegel och cement.
2. Man smälter kvartssand, kalksten och soda. 
3. Att det är värmetåligt och väldigt hållbart.
4. Kaolin, kvarts och fältspalt.
5. Det bildar ett hårt skikt av glas som är väldigt vackert.
6. Lera som bränts vid varm temperatur. Ca 1000°.
7. Cement bildas utav lera och kalksten, som bränns till klinkers. Sedan mals det med lite gips och bildar ett tunt pulver och när de blandas med vatten hårdnar det. Tillverkas i över 100m långa ugnar. 
8. Skillnaden är att lumppapper tillverkas utav råvaran linnelumpen medan vanligt papper tillverkas utav cellulosafilter.
9. Tillverkning utav hushållspapper, toalettpapper, wellpapp och tidningspapper.
10. 


måndag 28 april 2014

Porträtt av August Strindberg

August Strindberg
August Strindberg

Strindberg var en känd författare som föddes i Stockholm år 1849, och dog 1912. Har har under sin livstid varit gift med 3 fruar, och skrivit en mängd romaner, pjäser, dikter och författade över 7000 brev.
Utöver författare var Strindberg även dramatiker och bildkonstnär, 
'
Första sidan utav boken Röda rummet.

onsdag 23 april 2014

Hissen som gick ner i helvete och Kyssen

Hissen som gick ner i helvete

Texten  "Hissen som gick ner i helvete" är skriven utav den svenska författaren Pär Lagerkvist. Lagerkvist föddes år 1891 i Småland och var både en poet och författare.

   Handlingen börjar med att det är ett par som äter en romantisk middag uppe på en terass. När kvällen börjar gå mot sitt slut väljer dom att ta hissen ner, men denna hiss stannar inte där den skall. Istället kommer dom ner till helvetet där dom bland annat träffar djävulen. Denna djävul är dock väldigt artig och för paret in till ett rum där dom skulle kunna älska. Dock träffar frun en bekant som tagit sitt liv och blir väldigt rädd och tar sig tillsammans med sin kamrer tillbaka till hissen som går upp igen.

   Texten tyckte jag var väldigt svår att förstå, och detta tror jag till största del beror på att den är skriven 1924, och användandet av det svenska språket var annorlunda på den tiden. Bilden av helvetet och att de verkligen finns har ändrats mycket sen sagan skrevs, och därför tror jag att denna typen av sagor var mer spännande förut när folk var mer troende och hade en mer klar bild av hur helvetet verkligen sett ut.

Kyssen

Denna text är skriven av en författare vid namn Hjalmar Söderberg år 

tisdag 22 april 2014

Sammanfattning Hormoner KKKKKKKK

Hormoner Dr.No

Hormoner styr mycket av det i kroppen. Fungerar som en "kemisk budbärare" som kommunicerar med cellerna. Hormonerna påverkar olika celler. Aneroxia påverkar hormonerna och dom ställer in kroppen på överlevnad och därför utvecklas man inte. Dom testade dr. no:s kortisol hormoner. Har man höga kortisolvärden under en längre tid kan man bli ledsen och deppig. Adrenalin är också ett bra stress-hormon som är bra för kroppen. Hormonerna bildas i körtlarna. Exempel på körtlar är hypofysen och sköltkörtlarna. Detta kan påverkas av yttre saker som t.ex kramar och kyla.

fredag 4 april 2014

Fördjupning fråga 11

Sommartid som det flesta vet är att man vrider fram klockan en timme. Detta infördes i Sverige år 1980 och detta i syfte för att utnyttja dagsljuset bättre.
Kollar man på historian kring detta sägs det vara Benjamin Franklin(som var en ambasadör i USA) som föreslagit detta, för att på morgonen kunna stiga upp tidigare.
För att komma ihåg om man ska vrida fram eller tillbaka klockan finns en bra ramsa: På våran tar man fram trädgårdsmöblerna och därför också klockan.  På hösten tar man tillbaka trädgårdsmöblerna och därför tillbaka klockan.

Jag tycker det är någonting positivt med sommartiden, eftersom jag inte är människan som vaknar tidigt på morgonen och går och lägger mig tidigt på kvällen. Sommartiden gör då att man kan sova längre för att det är mörkare på morgonen, och sedan även vara vaken längre då kvällen blir ljusare. Dock förstår jag att det finns protester mot detta, från t.ex personer som jobbar tidigt, som då tvingas jobba i mörkret.

måndag 24 mars 2014

breiiiiiv och krönixa

Falkenberg 24/03-2014

Hej familjen Saleband!


Mitt namn är Markus och jag bor i andra huset på gatan. Jag skriver till er med anledning av er hund. Han har eftersom han är frigående gett sig på min katt och skadat den. Jag begär inget skadestånd med tanke på att detta var första gången, men upphör detta inte kommer jag att gå till polisen. 
Hälsningar eran upprörde granne, Markus

_________________________________________________________________________________

Man kan inte lära gamla hundar sitta?

Har Arsenal vad som krävs för att vinna ligatiteln efter titel-torkan sedan 2004? Är Wenger mannen som ska föra laget uppåt? Räcker spelarkvaliteten till eller faller dom tillbaka till sina gamla vanor?
Den andre september år 2013 hände någonting historiskt, Arsenal och Wenger gjorde klubbens dyraste värvning någonsin. Mesut Özil blev klar för klubben för rekordsumman 435 miljoner kronor.
   Fansen och spelarna var väldigt glada och alla trodde detta var året för förändring. Wenger som alltid valt att värva unga talanger för att sedan se dom utvecklas och tillslut sälja dom för stora summor när dom blivit som bäst, hade nu gjort det jag och resten av fansen trott var omöjligt.
   Säsongen började väldigt bra, Özil och resten av gänget spelade väldigt bra. Halvvägs in på säsongen hade vi än 6poängs ledning mot 2an Chelsea. Jag började fundera på om Wengar hade ändrat på sitt fotbollstänk, och om detta skulle vara säsongen vi alla hoppats på. Spelet vi spelade med tycker jag var väldigt offensivt och underhållande, och det påminde mycket säsongen 03/04 då truppen gick en hel säsong obesegrade.
   Men sedan kom vändningen. Jag tyckte spelet försämrades nämnvärt och matcher vi tidigare på säsongen hade vunnit förlorade vi nu. Enkla passningar och spelomvändningar misslyckades vi med, och flertalet nyckelspelare skadar sig. Man läste också i pressen att spelarbetygen blev lägre efter matcherna och laget fick mycket kritik. Jag tycker nu att spelet börjar likna de gamla vanligare, och vi håller gärna bollen på mittfältet utan att egentligen skapa några lägen.
   Wenger har alltså fallit tillbaka till sina gamla vanor och inte lyckat med någon riktig förändring, för man kan ju inte lära gamla hundar sitta.

Markus Olofsson

_________________________________________________________________________________

Jag sitter här och på dig tänker
Solen så fint i vattnet blänker
Hoppas du i himmelen lever livet
Det är nått ja tar för givet
Dina glittrande ögon i min tanke finns, dag in och dag ut
Ljudet jag hör är endast ditt tjut.
Din lurviga päls vid din uppvaknad
är extremt saknad
Saknar att ha dig bredvid
Vila i frid



   

Fördjupning Nutid v.13

Fråga 5

Sture Bergwall har suttit inlåst på rättspsykiatriska kliniken i Säter
i 23 år. Bergwall har friats från de åtta mord han tidigare fällts för.
Vad innebär den dom han nu fått från Förvaltningsrätten?


Sture Bergwall (också känd som Thomas Quick) är en 63-årig man född den 26 april år 1950.  Sture är dömd och senare frisläppt för 8 olika mål. Han erkände mellan 60 och 90-talet ett trettiotal mord runt om i norden, men dömdes enbart för 8 stycken. Efter att ha suttit ca 20 år på rättspsykiatriska kliniken i Säter (som ligger i Dalarna) drog han år 2008 tillbaka alla sina erkännande i en dokumentärfilm på SVT.
   Det han från början dömdes till var stöld, grov stöld och grovt rån år 1991, men efter en tid på psyket erkände han alla dessa mord.

   Sture har nu utav Faluns förvaltningsrätt blivit frisläppt i brist på bevisning efter tillbakadragningen av erkändena. Bergwall anser sig själv nu som helt fri och har lämnat Säter för att flytta till Jämtland. Han måste dock leva efter särskilda villkor som står med i domen.
Han ska:
• avhålla sig från alkohol och andra droger samt underkasta sig provtagning/drogtest enligt                   chefsöverläkarens bestämmande.
• hålla regelbunden kontakt med psykiatrisk öppenvårdsenhet
• ta emot kommunala stödinsatser i hemmet.

Reflektioner
   Eftersom jag inte var född när dramatiken med alla erkännande skedde känns detta utsläpp inte alls lika allvarligt för mig, men jag tycker fortfarande att en man med över 20 års psykisk vård lyckas dra tillbaka alla sina erkännande och nu även bli frisläppt. För mig låter det som att utredarna i vissa fall kanske inte kunde hitta bevis och tog den enkla vägen genom att fälla Sture för dem, trots att det inte finns tillräcklig bevisning.
   Jag tror fortfarande att det är han som begått alla dessa mord, men eftersom han valde att erkänna så enkelt letade man nog helt enkelt inte efter mer fällande bevis. Detta har nu blivit problemet och därför kan man enligt lagen inte hålla honom inlåst längre.
   Enligt mig måste det ändå vara värst för de anhöriga till offren nu vid utsläppen. De har gått runt i tron på att mördaren varit Sture Bergwall och att han suttit i psykisk vård, och även om detta inte tar bort sorgen tror jag det är en lättnad. Nu vet dom helt plötsligt inte om det var han som var mördaren, och inte heller hur morden gick till. Detta tror jag för tillbaka minnen som man försökt glömma.



Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Quick
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sture-bergwall-slapps-fran-sater_3378458.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18568233.ab

onsdag 12 mars 2014

Olika talesätt, liknelser och uttryck.

1. Att vara ute och cykla
Detta betyder att man är förvirrad

2. Att vara ute på hal is
När man ligger risigt till

3. Att slå huvudet på spiken
När man är smart

4. Att dansa efter någons pipa
Att härma någon

5. Att dra sitt strå till stacken
Att hjälpa till

6. Att må som en prins
När man mår mycket bra

7. Att hålla god min
Undvika att visa när man tycker något är fel

8. Att vända kappan efter vinden
Att inte veta vad man tycker


9. Att spara på krutet
Att inte anstränga sig i onödan

10. Att sopa något under mattan
Att förneka någonting

Talesätt


1. Man ska inte kasta sten i glashus.
Säg inte åt folk att sluta göra någonting som du själv gör

2. Man ska inte ropa hej förrän man är över backen
Att inte ta ut segern i förväg

3. Man ska inte gå över ån efter vattnet
Att inte krångla till saker.

4. Skrattar bäst som skrattar sist.
Håna inte någon för du kanske gör samma misstag senare

5. Tomma tunnor skramlar mest
Dom som tror sig veta mest vet oftast minst

6. Man ska inte dra alla över en kam.
Att man inte ska döma personer för vad andra gör.

7. 






fredag 7 mars 2014

Förväntad livslängd SWE, RUS och UKR.

1. Sverige har haft en väldigt stadig förbättring i livslängd, jämfört med Ryssland och Ukraina som har haft det väldigt upp och ner.

2. Orsaker till att Sveriges kurva ser ut som den faktiskt gör tror jag beror på olika faktorer. En stor faktor tror jag är att vi är ett neutralt land, som avstått från krig. Jag passade på att kolla på Schweiz som också är ett neutralt land, och såg att deras livslängd var nästan exakt lika dan som Sveriges. Ukrainas och Rysslands liknar varandra väldigt mycket, och detta tror jag beror mycket på att dom ligger så pass nära varandra och medverkas i samma krig.

3. På tidigt 1990-tal splittrades Sovjetunionen och detta var en stor anledning till att livslängden minskade drastiskt. Sjukvården blev sämre och endast de rikaste hade råd med detta. Jag passade även på att kolla in Vitrysslands kurva och såg att även där gick det ner på 1990-talet.

4.

Genetikuppgifter...



DEL 1

2. a. Hur många "mammor" hade Dolly? Beskriv deras olika roller.
        Fåret Dolly hade två "mammor". Ena mammans roll var att bära barnet medan den andra                       mammans celler var de som kopierades.
b. Finns det någon "pappa" inblandad? Hur?
     Nej det fanns ingen pappa inblandad eftersom cellerna var vuxenceller som inte behövde befruktas.

c. Vem var Dolly tvilling med?
    Mamman som cellerna kopierats från.

3 a. Vissa arter av djur kan "blandas" och vi får då fram hybrider. Rätt
b. Hur avlas en mula/mulåsna fram? Vad är speciellt med dem? Det är när åsnor och hästar får till det. Det som är speciellt med detta är att både mulor och mulåsnor blir sterila.

4. Belgian Blue heter en ras av kor framavlade speciellt för köttproduktion. Man har inte mixtrat med deras gener, utan valt att avla största tjuren med största kon i flera generationer. Ändå diskuteras det flitigt om man ska tillåta rasen.
a. Leta upp en bild på dessa köttdjur.


b. Vilka fördelar kan du hitta med en ras som belgian blue? 
Man får väldigt mycket kött för varje kreatur.
c. Leta efter de problem individerna i rasen kan få och beskriv dem.
Den måste troligtvis födas med kejsarsnitt och har förminskade organ, och det påstås att avkomman drabbas av virusinfektioner och stress.

5. Tänk dig att sköterskorna på en förlossningsavdelning råkar blanda ihop tre nyfödda flickebarn. 
Blodprov av alla inblandade tas för att få rätt baby till rätt familj. Provtagningarna ger förljande resultat:
Baby Bibbi har A-blod
Baby Lotta har 0-blod
Baby Sanna har AB-blod
Fru Andersson har 0-blod
Fru Pettersson har 0-blod
Fru Lundström har B-blod
Herr Andersson har AB-blod
Herr Pettersson har 0-blod
Herr Lundström har A-blod
Placera barnen i rätt familj. Motivera dina tankar.

Lundström: Sanna
Familjen Lundström föder Sanna eftersom Herr lundström har A blod och Fru Lundström har B blod, så dom blandas.
Pettersson: Lotta
Båda föräldrarna har 0blod och därför har också lilla lotta också detta.
Andersson: Bibbi
Herr Andersson har AB blod och Mamman har 0 blod och därför föder dom Bibbi eftersom hon får pappans A blod.



6.  Under kriget inträffade det att man hade ont om blod för blodtransfusioner. Kvar i lager fanns det bara:
4 påsar med  0 blod
2 påsar med AB blod
1 påse med B blod. 
På platsen hade man följande personer, som behövde blod.
2 personer med 0 blod 
1 person med AB blod 
2 personer med A blod 
2 personer med B blod
De patienter som inte får blod dör. Du är läkare på platsen. Rädda så många du kan! Beskriv hur du gör!

2 personer med 0 blod - 2 påse med 0 blod
1 person med AB blod - 1 påse AB blod
2 personer med A blod - 2 påsar med 0 blod.
2 personer med B blod -  1 påse b blod och låter den sista dö.



7. Gå sedan in och spela bananflugespelet:
http://nobelpriskampen.se/2008/bananflugan/spel/index.html    Check

8. Är du sugen på mer spel? Kolla in Blodgruppsspelet:
http://nobelprize.org/educational/medicine/landsteiner/         Check







DEL 2.

Redovisa på din blogg.



1. Förklara följande ord:
kromosom - De som bär våra gener.
gen - Det som överför den ärftliga egenskap från föräldrarna till barnen. Detta styr hur allt levande ser ut.
heterozygot anlag - 2 olika anlag


2. Varför är färgblindhet vanligare hos män än kvinnor?
Könsbundet arv?

Detta är för att färgblindhet är en gen som sitter på x-kromosomen och män har bara en sådan, medan kvinnor har två. Denna gen är recessiv och det betyder att den förlorar mot alla andra gener, och därför är det svårare för kvinnor att den kommer till båda x:en.



3. Vad står GMO för?  Genetiskt modifierad organism
Vilka grödor är de vanligaste GMO-grödorna? Majs, potatis, raps och soja.
(Se gärna senaste delen av Vetenskapens Värld eller läs mer om GMO på deras hemsida http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/



4. Vad är Round Up för något? ogräsmedel.
Vad har det med genteknik att göra?


5. Varför är bananflugor lämpliga för genetiska experiment?


6. Vad är stamceller?
Vilka två egenskaper utmärker stamceller?
Vad använder man dem till?
Stamcellsforskning - vad säger lagen?


Lästips...
Biologiboken
ne.se
Film om stamceller på sli.se      http://www.sli.se/prodinfo.asp?a=V4856&db=3
http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/stamceller/tiofragorochsvar/vadarstamceller.5.4a58c4bb12186995e9580002625.html
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk-och-mat/genteknik/


tisdag 4 mars 2014

Nat prov träna fysik

1. a) A
    b) C
    c) Ljud A låter väldigt högt och svagt. Ljud B är lite lägre men lite starkare.
    d) Den elektriska strömmen gör att membranet börjar röra på sig, som sedan skickar ut ljudvågor som          kan tas upp som ljud i öronen.

2. B och E.

3. B och E.

4. a) 1500 W och 230 V
   b) 3 W och 3 V.
   c) Vind och vattenkraftverk.

5. a) A= Elektroner B= Protoner C= Neutroner
    b) Antal protoner
    c) Det uppkommer när elektronerna blir laddade. När ena sidan blir positivt laddade och andra                   negativt laddade dras dom till varandra.

6. a) A och C.
    b) För dessa alternativ har med hjälp av forskning tagit reda på att vindkraftverk inte skickar ut någon strålning och inte är något farligt för miljön.
    c) Påståendet om att vindkraftverk inte skickar ut någon farlig energi stämmer eftersom energin som man utvinner kommer från vinden och är alltså rörelseenergi.

7. a) Massan är den samma men tyngden blir hälften.
    b) Det skulle dras ner väldigt hårt mot planeten och därför troligtvis tagit skada. När den skulle lyfta skulle det krävas extremt mycket bränsle för att lyfta, eftersom tyngden är 10 ggr så stor.

8. B och D.


fredag 28 februari 2014

Gamla kemi nat. prov :D

4. b) En anledning att återvinna aluminiumburkar är att man slipper tillverka nya, och med detta sparar man på miljön. Man får även pengar och förbättrar miljön för att den pantas istället för slängs i naturen. Detta sparar på pengar, material och energi.

5. a) Avgaser från t.ex fabriker och bilar åker upp och klumpar ihop sig med molnen och gör regnet surt.
    b) Sjöarna får varje år ett surare och surare Ph värde. En långsiktig lösning på detta skulle vara att få företagen att sluta med sina föroreningar, och även köra elbilar. Men just nu skulle vi behöva en kortsiktig lösning. Detta skulle kunna vara att blanda i någonting lite mer basiskt för att få ett neutralt Ph värde.

6. a) Stearin+syrgas -> vatten + koldioxid
    b) För syrgasen tar slut och då klarar den inte att brinna.

7. a) SVAR: B
    b)

torsdag 13 februari 2014

Rymdforskning onödigt? tvärt om... Hur rymden påverkar oss i vardagen!

Rymden i vardagen

Telekommunikation: När man t.ex pratar i telefon skickas sändningar till satelliter och sedan tillbaka till mottagaren. Samma med rörliga bilder.
När man är i utlandet gör satelliter så att bankomater ser att du på ditt konto har pengar.

Miljö och Klimat: Med hjälp av satelliter kan vi se hur ekosystemet påverkas och hur vi ska ändra detta.
Man kan t.ex se vattennivåer och luftfuktighet. Det kan också varna om skördar drabbas av olika typer av angrepp.
Oljeutsläpp i t.ex haven kan man se med hjälp av rymden. Det finns ca 2000 satelliter men bara ca 500 som används.

Navigation: Ett navigationssystem uppbyggd med massa satelliter som kallas GNSS. Det kändaste inom detta är GPS, som används i t.ex bilar för att hitta vägen till olika stället genom att skicka sändning till en satellit som skickar tillbaka den för att se din exakta position. En vanlig Svensson GPS har en felmarginal på 1-2 meter men det finns även mer exakta.
Sedan finns det även POB, som är ett system för att se om folk faller över bord från en båt. Detta sker genom att besättningen har en sändare som skickar strålning till en satelliter som skickar det till någon som kan rädda han som faller över bord.

Räddningsarbete: Med räddningsarbete kan man se vad det är för naturkatastrof, detta gör att man vet hur man ska förbereda sig för minska skada.

Prognostisera vädret: Man kan med hjälp av satelliter se t.ex molnigheten runt om i världen, och med detta kan man förutspå vädret. SMHI är ett företag som använder denna teknik väldigt mycket.

Hälsa:


Ny teknik: Man kan t.ex ta tempen på barn med en sensor i örat. Detta tillför en mindre risk att bli infekterad eftersom den inte nuddar huden. Från början användes denna teknik i rymden.

Vetenskapsmän som genom tiderna förändrat våran uppfattning om rymden

Ptolemais – 100 e.Kr – startade teorin om den geocentriska världsbilden med tron att jorden är i centrum.

Kopernikus – 1500-talet – Kom på idéen att Ptolemais kanske inte hade rätt om den geocentriska världsbilden, men hade inga riktiga bevis för detta. Han beskrev hur jorden snurrade runt sin egen axel. Denna världsbild kallas för den heliocentriska världsbilden.

Galileo Galilei – 1600-talet – Teleskopet, upptäckte 4 månar från Jupiters, fann bevis för den heliocentriska världsbilden. Kom i bråk med katolska kyrkan för detta. Var i rättegång och blev dömd och blev tvingad att inte prata om sina irrläror.
Många kända citat som t.ex:Tvivel är uppfinningens fader.”

Tycho Brahe – 1600-talet – Dansk man, upptäckte en supernova i vintergatan.

Kepler – 1600-talet – var lärling till Tycho Brahe, visade planeternas omloppsbanor och olika planeternas tider.

Newton – 1600/1700-talet – Bevisade gravitationen/tyngdkraften.


Jorden går upp 1000 ton varje dag för att vi krockar med sten och grus varje dag.

LIvsfarligt uppdrag NO

    Vad händer i kroppen vid syrebrist?
    När man får syrebrist förlorar man kontrollen över sin egen kropp. Man kan få en euforisk känsla men bli helt okontaktbar. Sedan kan man även tuppa av och slutligen dö.

Hur påverkas kroppen vid långa rymdfäder? (Tyngdlöshet)
Vid långa rymdfärder påverkas kroppen väldigt mycket på olika sätt. Man får svårt att göra vardagssaker som t.ex äta, drick och gå på toa. Sedan måste man för att överleva också träna väldigt mycket, eftersom man i tyngdlöshet inte anstränger sina muskler och sitt hjärta lika mycket, och därför försvagas dessa. Att vi inte har någon sätt på jorden att förbreda våra kroppar för tyngdlöshet är en av anledningarna till att vi inte klarar att vara i rymden längre, och därför inte längre bort.

Vad behöver man när man ska ut på raketfärd? Varför så mycket sådant?

Det finns 2 saker som verkligen behövs vid en raketfärd. Det första är syre, för att kunna andas när man väl kommer till rymden. Man har dock inte rent syre eftersom detta är extremt brandfarligt och kan explodera, utan man blandar det med kväve. Sedan behövs också bränsle. Det krävs en otrolig mängd bränsle för att driva de jättemotorer från jordens dragningskraft.

fredag 31 januari 2014

Varför Pluto inte klassas som en planet.

- Vad skiljer den Pluto (numera dvärgplanet), från de klassiska planeterna? 
Pluto är mycket mindre än de 8 klassiska planeterna och har en omloppsbana som skiljer sig från de andra. Den går i en oval bana till skillnad från de andra som går i en rund. Den har inte hellre rensat bort allt planetesimal i sin omloppsbana för dragningskraften är för svag.
Plutos omloppsbana: 0
Andra planeterns omloppsbana: O



- Varför bör Pluto inte betraktas som en planet?
Pluto betraktas inte som en vanlig planet utan som en dvärgplanet. Detta beror inte på att dragningskraften är för liten för att göra planeten rund och inte heller för den inte går i en omloppsbana runt solen, utan detta beror på något helt annat. Det beror på att den inte har rensat bort allt planetesimal i sin omloppsbana. Detta kan inte pluto göra eftersom dragningskraften inte räcker till för detta. En planetesimal är en uppbyggnadssten till en planet. 


- Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet?
Nej det tycker jag inte eftersom den inte uppnår alla krav som IAU satt för att kunna betraktas som en planet. Men om man ska ge argument så är den fortfarande rund, och har en omloppsbana runt solen.

tisdag 28 januari 2014

Det våras för solen

Filmen vi kollade på handlade mycket om hur solen påverkas oss, och olika funktioner den har. I början fick man se en solförmörkelse och dom förklarade att det lilla ljuset i en ring runt var korona. Solförmörkelse är när månen skymmer solen.
Man fick se att när det rörde sig som max i ringen runt var det solmaximum, vilket i princip betyder att solen då är som aktivast. 
Sedan fick man veta att ett norrsken eller polarsken bildas då solvindar går emot jordens magnetfält. 
En solvind är en vind som skickas ut från solen och igenom hela solsystem med bland annat laddade partiklar. Denna vinden kommer från något liknande vulkanutbrott på solen, som sker för att solens magnetfält och rotationer.






<-- Norrsken/polarsken











<-- Korona
Skriv sammanfattning om Kolhydrater – Protein – Fett samt 3 valfria vitaminer.

Det som ska ingå är:
  • Funktionen hos näringsämnet
  • Hur mycket man bör äta av detta dagligen
  • Om det finns skillnader i den mängd man bör äta varje dag beroende på om man tränar mycket, normalt eller inte alls.
  • Hur många kilokalorier 1g är (inte vitaminerna)
  • Vilken mat som är rik på ämnet.

Kolhydrater
Funktionen hos kolhydrater är att det används som ett slags bränsle för kroppen, detta för att orka mer. Kolhydraterna bryts oftast ner till glykos som fungerar som energi till cellerna.
Ca 50/60 % av maten man dagligen äter bör vara kolhydrater. Men dock skiljer det sig lite från hur mycket man rör på sig, ska man t.ex springa ett långdistanslopp är det väldigt viktigt att redan innan ladda upp med kolhydrater för de lagras och används som energi. Men om man sitter still är det viktigt att inte äta för mycket av detta då man inte kommer förbränna allt.
Ett gram kolhydrater är 4,1 kilokalorier.
Den mesta av maten som innehåller kolhydrater kommer från växtriket, med ett undantag på laktos som kommer från djurriket. Mat med mycket kolhydrater är t.ex potatis, bröd, mjöl mm.


Protein
Detta ämne används för att bygga upp cellerna och bilda hormoner o enzymer. Proteinintaget är i förhållande till kroppsvikten, och 1 gram per kilo är rekommenderat. 10% av den mat man käkar är rekommenderat att vara protein. Satsar man dock på att bygga muskler kan man höja proteinintaget.
Ett gram protein innehåller precis som kolhydrater 4.1 kilokalorier.
Mat som är rik på detta är t.ex Kött, ägg, fisk, mjölk mm.

Fett
Fett är en energikälla som är väldigt viktig för oss, men det gäller att välja både rätt sort och rätt mängd. 


Vitamin A



Vitamin C



Vitamin D

måndag 27 januari 2014

No densitet

Ordet densitet betyder täthet, och kan användas för att kolla om ett ämne är rent eller blandat med andra ämnen.
För att räkna ut densiteten på olika föremål behöver du ta reda på både vikten och volymen. För att ta reda på vikten behöver du bara väga föremålet, men att ta reda på volymen på vissa föremål kan du behöva sänka ner föremålet i vatten och se hur mycket det stiger.
När du sedan fått reda på vikten och volymen delar du dessa på varandra och får reda på densiteten i g/cm3.


tisdag 21 januari 2014

En stjärnas liv & död.

Större än solen
1. Nebulosa
2. Stjärna
3. Röd Jätte
4. Supernova
5. Svart hål eller Neutronstjärna

Solen och mindre
1. Nebulosa
2. Stjärna
3. Röd jätte
4. Vit dvärg
5. Svart dvärg

Nebulosa är ett gasmoln med en massa materia i sig. Först så är gasen i molnet väldigt kall men sen gör den inre dragkraften i molnet att den dras ihop och värmen stiger och en kärnreaktion bildar en stjärna.

Stjärnan bildas som sagt från nebulosan. Stjärnan är en stor himlakropp av lysande upphettat plasma. Anledningen till att det lyser är för att fusion av grundämnen sker och det frigör massor av energi.

En röd jätte är när vätet i stjärnan håller på att ta slut och förbränningen växlar till helium. Detta är en del av förvandlingen till en vit dvärg.

En vit dvärg blir när bränslet tagit slut i en normalstor stjärna och sedan kollapsat till liten storlek.

En svart dvärg blir det när den vita dvärgen inte klarar att ge ifrån sig något ljus längre.

Supernova är när en stjärna större än solen exploderar. Dessa explosioner är extremt kraftiga och det är här grundämnen bildas.

Svarta hål kan uppkommer efter supernovor.

Men om nu svarta hål verkligen finns är det inte det enda slutet för en stjärna, den kan också sluta som en neutronstjärna, vilket innebär att det blir en stjärna med ihoptryckta neutroner som inte längre är fast form.


onsdag 15 januari 2014

Träslöjd

Jag började mitt träslöjdsarbete med att spåna på olika idéer. Efter mycket tänkande kom jag på den briljanta iden att bygga en enbent pall. Jag tror jag fick denna ide från en barstol vi har hemma och kom på att man skulle kunna göra en sådan i trä.
När jag väl bestämt mig för att bygga denna pall började jag skissa på idéer. 


Jag började med att tänka på hur mittenbenet skulle se ut. Första ritningen jag gjorde blev jag väldigt nöjd med, men jag insåg snabbt att den skulle bli alldeles för tjock och ritade därför om en mindre.
Tekniken jag tänkt använda för mitt ben är svarvning eftersom jag tycker det är en teknik jag har haft roligt när jag använt samt att jag tycker resultatet blir väldigt fint.




När jag sedan ritat klart benet visste jag även att det skulle behövas en bottenplatta för den att inte ramla när man sätter sig på. Även denna har jag valt att svarva för att få en pall som designmässigt passar ihop.


Efter att båda mittenbenet och bottenplattan var designad och ritat bestämde jag mig för att sittplattans storlek inte fick bli för stor, men ändå större än bottenplattan. Jag ritade då en väldigt enkel runt platta att sitta på.



När jag sedan börjat svarva mittenbenet märkte jag att det var väldigt svårt och gjorde träbiten alldeles för tjock från början. 
Sedan använde jag


blocklimningstekniken till både sitt och bottenplattan, och sedan slipade till den runda formen i kanterna.
När jag skulle sätta ihop bitarna valde jag ett väldigt svårt sätt, genom att borra ett hål hela vägen igenom, men jag löste det genom mycket slipning.

Färggivningen är jag väldigt nöjd med då den blev modern och lite barnslig, precis som jag ville ha den.



tisdag 14 januari 2014

Frågor om hinduism


























1. Återfödelse, själavandring, själen förs vidare till ny kropp när man dör.
2. Livet i en annan kropp. Uppenbarelser i kroppslig form. Gudaväsen i mänsklig gestalt.
3. För att slippa återfödas och istället förenas med Brahman.
4. Det gyllene regeln finns inom de flesta religioner.
5. Jag tror att en av anledningarna är för kon ger hinduerna mycket utan många behov. Sen sägs det också vara en av världens 7 mödrar.
6.En stor likhet är att de olika religionerna har en eller fler personer/gudar att se upp till, men stora skillnader är deras levnadssätt och ritualer.7. Man kan t.ex be, meditera, offra gåvor m.m.
8. Ett skäl jag tror många använder för att tro är frågan om livet. I många religioner finns det svar på svåra frågor, meningen med livet, olika regler och levnads sätt. Sen kan man nog bli troende genom familjen.
9. Diskuterade med Zakeria.

NOFRÅGOR2HIHO

1. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen. Ett dygn är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt sin egen axel. Månad är hur lång tid det tar för månen att snurra runt jorden, och år är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt solen.
2. Hur får vi olika årstider? För jorden är olika nära solen. Vid ekvatorn har dom inga årstider.
3. I vilket läge i förhållande till jorden och solen står månen när det är nymåne, det vill säga när månen nästan inte syns alls från jorden? (tips: se Fråga 1)
4. I vilket läge i förhållande till jorden och solen står månen när det är fullmåne, det vill säga när månen syns som en hel, ljus cirkel från jorden? (tips: se Fråga 1)
5. Varför blåser det inte på månen?
6. Vilken är månens omloppstid runt jorden? (tips: slå upp ordet månen i NE och klicka på Tabell: Viktigare data)
7. Vad har månen med tidvatten att göra?
8. Varför ”lyser” månen?
9. Vad är en solfläck?
10. Vad är randfördunkling?
11. Hur skiljer sig temperaturen mellan solens yta och solens inre?
12. Vad är heliosfären?
13. Hur hör solvinden i heliosfären ihop med kometerna och deras ”svansar”?
14. Vad betyder det att solen står i zenit?
15. Vad heter motsatsen till zenit?
16. Kan du förklara fenomenet norrsken?
17. Kan du förklara vad en nebulosa är?
18. Vad betyder ordet universum?
19. Vad betyder ordet astronomi?
20. Vad är astrologi?
21. Vad är sommarsolståndet och vintersolståndet?
22. Vad har höstdagjämningen och vårdagjämningen gemensamt?
23. Vad kommer att hända med vår egen stjärna (solen) i framtiden?
24. Hur kommer det sig att en stjärna lyser? Vad består den av?
25. Hur är stjärnorna fördelade i universum?
26. Vad består en galax av? Hur stor är den?
27. Vad heter vår galax?
28. Hur många stjärnor består Vintergatan av?
29. Hur lång tid tar det för ljuset att ta sig från ena sidan av Vintergatan till den andra?
30. Vilken hastighet har ljuset i tomrum?
31. Vår närmaste galax är Andromedagalaxen. Hur långt är det till Andromedagalaxen från Vintergatan?
32. När vi gör avståndsberäkningar i universum använder vi enheten ljusår. Vad är ett ljusår?
33. Vad är stora smällen?
34. Vad kännetecknar en månkalender?
35. Ge ett exempel på en månkalender.
36. Hur många dagar tar det för månen att gå ett helt varv runt jorden?
37. Vad kallas den typ av kalender som vi använder i Sverige?
38. Vad kallas den typ av kalender som den judiska tideräkningen bygger på?
39. Tar det exakt 365,25 dygn för jorden att gå ett varv runt solen?
Tips: slå upp gregorianska kalendern i NE (enkel).

måndag 13 januari 2014

Frågor om Buddhismen



1. Munkarna levde lyckliga utan några materiella tillgångar, och lyckades leva av mat dom får av folket.
2. Han sa att ingen människa kan slippa undan livet lidande, som t..ex åldras, bli sjuk eller dö.
3. Ja, Buddismen anser att om man slutar begära så slutar man lida.
4. Att uppnå nirvana betyder inom buddismen att man slipper födas i ett nytt liv. Nirvana är de slutgiltiga målet för en buddist där man slipper begär, hat och annat. Det är ett tillstånd man kan uppnå.
5.   En stor likhet är att de olika religionerna har en eller fler personer/gudar att se upp till, men stora skillnader är deras levnadssätt och ritualer.
6. Några exempel är att t.ex be, meditera och besöka heliga platser.
7. Man kan ärva en tro av sina föräldrar, men man kan även tro på något för att må bättre och för att hitta svar i livet.
8. Diskuterat med ZakeriaSaleband och RoberthEvaldsson.  

fredag 10 januari 2014

1. Vilken händelse har varit viktigast under året?
   Den enligt mig viktigaste nyhetshändelse under 2013 år är tyfonen i Filippinerna. 2013 har starkaste tyfon som någonsin träffat land har slagit ner över Filippinerna och drabbat stora delar utav landet. En tyfon är precis samma sak som en orkan men med annat land för den var i Asien.
   Denna hemska händelse har inte bara påverkat de utsatta landet utan även andra ställen världen runt. Jag har t.ex påverkats av detta i min vardag genom att det har varit galor och annat för att skänka pengar till offren. Runt om i världen har länder skänkt pengar, och även Sverige har varit med i detta arbete. Pengarna världen över går till mat, filtar, vatten och annat man behöver för att överleva.
   I framtiden tror jag detta kommer vara en väldigt ihåg kommen händelse och man kommer göra allt för att förhindra att något sådant ska hända igen.
 

2. Gör en topplista över nyheter/din egen årskrönika.


1. Tyfonen i Filippinerna

2. Halmstad klarade kvalet och höll sig kvar i Allsvenskan.

3. Falkenbergs FF vann superettan och ska för första gången spela i Allsvenskan.

4. Sydafrikas ledare Nelson Mandela har dött.

5. Arsenal värvade den tyska världsstjärnan Mesut Özil.

Bubblare: Division 6 klubben Ätrafors/Vessige, med Niklas Pettersson som anfallare slog den allsvenska klubben Falkenbergs FF i nyårscupen.

NOFRÅGORHIHO

1. Vilka är de fyra årstiderna? Vår, sommar, höst och vinter.
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man
här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen. Ett varv per dygn.
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad? Ett varv.
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen? Ett år.
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Mot solen.
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Nej
7. Vad är stora smällen? Forskningen svar på hur jorden kom till.
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.
9. Vad kallas jorden på latin? Tellus
10. Hur gammal är jorden? 4,54 miljarder år.
11. Vad är en komet? En flygande sten som tillbringar mycket tid att flyga runt sol, en isboll med grus och sten i som bildades efter big bang.
12. Vad är ett stjärnfall? Det är när sten och grus faller från rymden. Det lyser för att det brinner upp.
13. Vad är en asteroid? En himlakropp som går runt solen mellan mars och jupiter. En himlakropp är ett naturligt föremål i rymden som t.ex en planet eller måne. Asteroid är typ små planeter.
14. Var finns asteroidbältet? Mellan Mars och Jupiter.
15. Vad är en galax? Samma sak som ett stjärnsystem. En stor samligt utav rymdmaterial. Våran galax är Vintergatan.
16. Vad är Vintergatan? Våran galax och även ett tv program.
17. Hur länge har solen lyst? 5 miljarder år.
18. Hur varm är solen på ytan? 5800 grader.
19. Vad betyder det att solen står i zenit? Att den står 90° över horisonten, detta betyder att det t.ex inte blir någon skugga från en flaggstång. 
20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsordenMerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel). Jupiter med hela 63 stycken.
21. Varför ser det ut som om månen lyser? För att solen lyser på den och månen reflekterar ljuset.
22. Vilka var de två första människorna på månen? Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin.
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden? Astronauter.
24. Vad är ett teleskop? Det är en stor kikare.
25. Vad är Hubble-teleskopet? Ett teleskop uppe i rymden.
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel).              Meteor är ett stjärnfall, meteorid är sten och grus i rymden, meteorit är sten och grus som faller ner mot jorden.
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen. Ett dygn är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt sin egen axel. Månad är hur lång tid det tar för månen att snurra runt jorden, och år är hur lång tid det tar för jorden att snurra runt solen.
28. Hur får vi olika årstider? För jorden är olika nära solen. Vid ekvatorn har dom inga årstider.
29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning? När dag och natt är exakt lika långa.