tisdag 10 december 2013

Frågor om ljus.















Svar:
1. 300 000 km/s.
2. Eftersom månen bara reflekterar solens ljus och kan därför inte klassas som en ljuskälla.
3. Om man tar pennan som exempel så reflekterar ljuset på pennan som sedan gör att ögonen uppfattar den.
4. Ljusstyrkan mäts i Candela (CD) och belysning kan man mäta med hjälp av en luxmeter.













1. 
2. Att de går jämte varandra.
3.



onsdag 4 december 2013

Personbeskrivning i boken.

1."Hennes långa, svarta flätor räcker nästan ända ner till golvet."
   "Ansiktet i spegeln är smalt med bruna ögon och bred mun. Det svarta håret räcker nästan till midjan"

2. Det var en väldigt kort man som joggade längs stranden, men trots längden såg han ut att väga minst 100 kilo. Han hade guldlockar i håret som glänste i solen, och svetten rann i pannan.
Det som dock var mest utpekande på honom var hans enorma vader.

fredag 29 november 2013


Elektronisk råttfälla!


Som vi redan vet så hör människor och djur olika ljud i olika frekvenser. Därför har man uppfunnit en elektronisk råttfälla, som utnyttjar de faktum att råttorna kan höra ljud med en högre frekvens, så kallat ultraljud. De flesta råttfällorna har en inställning för hur många Hz man vill sända ut, och det börjar oftast vid 10 000 Hz vilken ska sägas vara det som avvisar råttor bäst eftersom det är den frekvensen som stör dem mest. Råttor är har en väldigt utvecklad hörsel men är väldigt känsliga mot ultraljud.
   När jag började kolla på detta ämne började jag undra varför det kallas rått"fälla" och inte råttavvisare, eftersom det inte är en fälla utav mer utav en avvisare.
   Detta är något jag tycker är en både smart och häftig användning utav ljudfrekvenser, för man slipper döda råttorna men man slipper också dom på oönskade ställen. Detta hade inte varit möjligt utan våran forskning om ljudet.
Under de senare året har dessa utvecklats väldigt mycket, och nu är dom väldigt små och sitter bara i eluttaget och drar ytterst lite ström.





Källor:
http://www.skadedjursfri.se/vario-skydd-3-st
http://www.lantbutiken.se/butik/92-skadedjursbekampning-rattfalla-och-flugfangare-och-rattgift
http://sv.wikipedia.org/wiki/Brunr%C3%A5tta

onsdag 27 november 2013

Bokuppgift SV v.48

Kort sammanfattning.


Vi har börjat läsa en bok som heter En ö i havet. Boken är skriven av en kvinna som heter Annika Thor, år 1996.

Boken handlar om 2 judiska flickor från Wien som tvingas fly till Sverige utan sina föräldrar efter att Nazisterna tagit makten i Tyskland. Anledningen till att dom flyr utan sina föräldrar är att dom inte lyckats få något inresetillstånd för att resa till Sverige. Familjen har planerat att åka till USA när föräldrarna fått sitt inresetillstånd.
   På båten till Sverige har den den äldsta systern Steffi, 12, målat upp en bild om hur det skall vara i Sverige, med solstolar och stora stränder, men så blir det inte riktigt.
   När de väl kommer fram får yngsta systern Nelli bo hos en väldigt snäll tant vid namn Alma, som skämmer bort henne väldigt mycket, medan Steffi får bo hos en väldigt sträng tant vid namn Märta.
Husen dom bor i ligger vid en ö i Göteborgs skärgård.
   Barnen får efter ett par veckor när dom lärt sig språket lite mer börja i skolan, där Nelli direkt passar in och blir väldigt populär, medan de för Steffi tar lite längre tid att anpassa sig.

   Jag tycker boken är väldigt välskriven och bra berättad, och även om detta inte är mitt favoritämne att läsa om får den mig fortfarande att vilja läsa vidare.


Diskriminerande situation


"Heil Hitler!, hälsade hon på klassen istället för sitt vanliga:God morgon barn.
Heil Hitler, svarade några barn och sträckte upp armarna snett framåt. De flesta stirrade bara på sin fröken utan att veta vad de förväntades göra.
De fick de snart veta. I fortsättningen var detta rätta sättet att hälsa i skolan. Men de judiska barnen, sa fröken och lät sin stränga blick glida över bänkraderna, de judiska barnen fick inte göra Hitlerhälsningen. Därför skulle de sitta för sig själva, på bakersta bänkranden, så att fröken kunde vara säker på att alla tyska barn hälsade som de skulle, men inte judarna." 
- Sida 45.

Jag valde detta citat eftersom jag tycker det är ett tydligt tecken på judehat. Man skiljer på människor efter deras religion och låter de judiska sitta längst bak och inte göra Hitlerhälsningen, eftersom dom är enligt Hitler värderade lägre.


tisdag 26 november 2013

1900-talets teknikstrång

1910 ->:

T-ford
T-forden kommer under 1910-talet men det var dock inte den första bilen. Det var dock den första bilen som serietillverkades på löpande band, och detta gjorde att man fick ha arbetstider som var lika för alla. Det negativa med detta var att man fick skador på muskler som man använde hela tiden. Man jobbade också efter sientific management(taylorismen) vilket innebär att effektivisera arbetet genom att välja rätt person till rätt jobb och hitta ett optimalt sätt att jobba.
   Man gick efter en måttstandard för att kunna skeppa delar över världen. Henry Fords ide var att alla Amerikanare skulle ha råd att köpa en bil. Detta var eftersom folk på 10-talet oftast hade gott om pengar och det fanns köpkraft.
   Detta kom med konsekvenser såsom att hästskiten försvann från gatorna, man kunde transportera sig både längre och billigare, och har även gett oss konsekvenser idag såsom att alla bilar nu serietillverkas. Och de flesta städer i USA har designats just efter bilen med höga hus och långa gator, och dom växer väldigt mycket. Senare fram mot 90 talet börjar man uppmärksamma utsläppen som bilen släpper ut.

Kulspruta
Kulsprutan är också en uppfinning som har haft stor betydelse. Det var i första världskriget den användes till stor framgång eftersom all rök försvann och det var de första maskingeväret man använde. Krutet i patronen möjliggjorde en stor minskning av rök som avlossades när man sköt, och detta gjorde att man nu var tvungen att gömma sig i skyttegravar och byta till diskreta kläder. Detta kom med konsekvenser som t.ex massmördande blev väldigt mycket enklare, men jag ser inte att det har tillfört någon bra idag.

Glödlampa
År 1912 kom en uppfinning som har gett oss stora konsekvenser idag. Glödlampan uppfanns utav Thomas Edison. Glödlampans uppgift är att omvandla elektricitet till ljus, och efter andra världskriget var detta en väldigt stor upptäckt då man lite senare kunde få ljus i sina hus utan brandrisk. Idag vet ju alla att vi är beroende utav glödlampor och det har också lett till att massvis med andra uppfinningar kom till liv när man lärde sig kontrollera elektriciteten mer.

1940 ->:

Penicillin
Framåt 40talet kom en stor inovation som var penicillinet. När detta släpptes för allmänheten kom de till att rädda liv på personer som förr dött av enkla sjukdomar som t.ex lunginflammation.
Penicillinet har lett till en vidare forskning inom den medicinska forskningen.

Radar
Radar är något som uppfanns utav Engelskmännen någon gång under andra världskriget. Detta gjorde att dom hade lättare att veta var deras fiender flög runt. Radarn har gett oss stora konsekvenser för oss, och vi använder det varje dag. Man använder den i GPS system inom t.ex flygkraften och sjöfarten för att skapa ett system för att hålla en trafik som inte kör på varandra. Även civila personer använder radar tekniken i t.ex en GPS. Även våra mobiler som vi använder varje dag använder sig utav radar-tekniken igenom sin platsigenkänning och sina kartor.

Syntetmatrial
Syntetmatrialet är en väldigt typisk krigsuppfinning, främst naturgummit, som började komma under kriget bara för att Japanerna skar av vägarna och att många utav fartygen som användes till kriget. Folket var tvungna 

1960:










tisdag 19 november 2013

NO FRÅGOR!:)!:)!:)!:)!





1. Genom vibrationer i luften.
2. a) 340 m/s b) På månen finns det inget ljud
3. Hör höga eller låga toner det är.
4. 20-20 000 Hz
5. a) ljud som är för höga för människor att höra, över 20 000 Hz. b) Ljud som är för låga för människan, under 20 Hz.
6. Ultraljud används för att kolla om en kvinna är gravid. Man ser då lätt om fostret är friskt.
7.  En ljudvåg menas att det är en vibration i luften som kan tas upp av t.ex örat. Det sker en förtunning och förtätning i luften och det blidas något liknande en puls.
8. cirka 3 kilometer bort, eftersom ljudet fördas 1000 meter på en sekund.


_________________________________________________________________________________
1. 440 Hz
2. Kort, Tjock och hårt spänd.
3. Decibel, dB
4. Med en bullermätare.
5. a) Frekvensen är den samma. b) Den blir starkare eftersom bordet svänger med i samma frekvens, detta kallas resonans. c) resonans.
6. Eftersom att tala högre betyder att höga frekvensen, att tala i ljusare ton och inte i starkare.
7. För att det spelas övertoner utöver grundtonen och dom är olika för olika instrument.

tisdag 12 november 2013

Örats anatomi



Man början höra när ljudvågor når öronmusslan som fungerar som en tratt.
Sedan transporteras det igenom hörselgången och in till trumhinnan där det början vibrera. Sen går ljudvågorna igenom hammaren, städet och sedan i stigbygeln. Sen puttas vätskan och ljudet skickas igenom hörselnärven och sedan till hjärnan''-''

måndag 21 oktober 2013

Bokrecention v43

Ninas resa
     En överlevnadsberättelse

Hejsna



















Övnadslevnaadsberättelsen Ninas resa är en bok som är skriven utav Lena Einhorn och utgiven år 2005. 
   Huvudpersonen i denna bok heter Nina Einhorn och är författarens mamma. Boken är väldigt speciell då den handlar om hur Nina hade det under andra världskriget då hon var jude under förintelse och den berättas på ett intressant för Lena skrivit ner historierna hennes mamma berättade för henne efter att hon på 40-talet kommit som flykting till Sverige.
   Miljön och tiden som beskrivs i boken är typiska för andra världskriget, och det berättas att dom fick bo väldigt trångt och mycket människor dog.
   Några andra viktiga människor i boken är Ninas mamma Fanja som hon älskade, och även hennes bror Rudek som hjälpte henne att överleva kriget.
   En kort beskrivning utav handlingen skulle vara att man först får lära känna Nina som person innan kriget bryter ut, och får veta lite hur hon har det i livet. Sedan får man veta hur svårt det blir för henne när judarna utrotas, och mycket släktingar till henne går bort men hon lyckas överleva tillsammans med hennes bror. Budskapet i boken för mig är alla ska veta hur hemskt det som hände verkligen var och att det verkligen inte ska kunna upprepas. Jag tycker det blir väldigt mycket intressantare att den är berättat utav någon som verkligen var med.
   Utav mig får denna bok 5/5 och jag rekommenderar den starkt för människor som är intresserade utav förintelsen och andra världskriget. Jag tycker boken är både väldigt välskriven och väldetalierad. 


måndag 14 oktober 2013

Bokuppgift v.40

Judeförintelsen


   Det som händer på dessa sidor är att judarna blir skickade till ett konsentrarionsläger, men med hoppet att man ska få ett jobb. Sedan får dom gå in i duscharna och med tvålarna i händerna sprutar det gas istället för vatten och förintelsen sker. Allt detta sker eftersom Hitler tagit makten och han beslutar detta.
 
   Nina och hennes familj är bland dom sista som ska skicka in och dom beslutar sig för att gömma sig. Deras reaktion är att dom vill stanna kvar i gettot för att inte riskera döden.



Bokuppgift v42


Ninas resa

Kapitel 40  

"Operation skördefest" torde vara ett av de mest cyniska namn som någonsin givits en massaker. men så kom den att kallas. Namnet myntades förstås av förövarna. 

Det var i månadsskiftet i oktober-november 1943, exakt ett halvår efter överflyttningen från Warszawas getto, som ett antal av de judiska arbetarna i arbetslägren runt Lublin plötsligt blev utkommenderade att gräva diken.

Samma order gick ut i Trawniki där Schultzfabriken var utlokaliserad, i Poniatowa där Többens var utlokaliserad och i Majdanek dit många av de övriga som återfanns i Warszawas getto tagits.

Arbetarna upplystes om att man behövde dikena för "splitterskydd" eller, enligt en annan uppgift, luftvärnsförsvar.

Rykten hade börjat surra i lägren.

"Nu inväntar vi de saker som komma skall", skriver Helene Chilf i slutet av oktober. "De kommande dagarna kommer att föra med sig något nytt."

Mellan klockan fem och sex på morgonen dök de upp. Det var den 3 november 1943, och de olika SS-förbanden hade snabbt förflyttats till Lublinområdet från så långväga platser som Auschwitz, Poznan och Königsberg. Det behövdes många män för att utföra dagens ohyggliga arbete.

I Majdanek var namnuppropet den morgonen ovanligt kort och de icke judiska fångarna blev därefter ombedda att gå tillbaka till sina baracker. I arbetslägret i Trawniki fanns i princip bara judiska fångar, så där krävdes ingen uppdelning.

Bilen med de stora högtalarna hade ställt upp i lägret. Musiken var öronbedövande, det lär ha varit marscher och en del valser av Johann Strauss.
Det makarbra musicerandet satte igång satte igång samtidigt som den första gruppen arbetare från Schultz leddes över arbetslägerområdet till gränsen mot utbildningslägret.
Där blev de ombedda att klä av sig nakna och lägga sina kläder på en hög med alla andra kläder. Sedan blev de tillsagda att springa.
Vid de stora dikena - för de var flera stycken - stod fyra,fem beväpnade män vid varje.

De nakna judarna beordrades gå ner i dikena och lägga sig. Sedan sköts de till döds.

Henrich Himmler hade givit order om att alla arbetsläger i Lublinområdet skulle likvideras samtidigt. Alla judiska arbetsläger vill säga. De icke judiska fångarna skulle få leva. Så det var viktigt för SS-ledningen att det skulle gå fort. Man skulle avrätta tusentals människor och hade bara en dag på sig.


Dikt: 
"Livets ord har murknat och rullat förbi
Trollsländans andedräkt blundar i dimman 

Jorden lyssnar och sväljer onda tankar
som stiger ner, ner." -
Bo Lövhalka 2013

Till denna uppgift har jag valt en väldigt kort dikt som heter livets ord. För mig handlar dikten om någon som har gett upp hoppet om livet efter att något väldigt hemskt har hänt. Jag tycker detta sammanfattar väldigt bra de man läser om i texten. 
Judarna visste mycket väl efter ett tag att dom kommer att dö när dom börjar gräva sina egna gravar, och ändå gör man detta för man förstår att man kommer dö i vilket fall som helst. 
Jag tycker detta är väldigt hemskt att oskyldiga människor ska dö för att andra människor tycker vissa saker och har mer makt.

-Markus

onsdag 9 oktober 2013

Repotage om Raoul Gustaf Wallenberg.

Alla judars hjältar.


   Jag har efter ett långt försök äntligen fått tag med en intervju med den stora hjälten från 
   andra världskriget, Raoul Wallenberg.
   Jag har tagit mig igenom Budapest och sedan blivit upphämtad i hans bil.
   Vi har slått oss ner i hans hus och jag börjar fråga mina frågor, där jag får reda på hur det          kändes för honom under världskriget.

Raoul Wallenberg i sin fåtölj
Jag har länge gått och undrat över hur det egentligen kändes för mannen som befriade flera tusentals judar. Idag denna kalla novemberdag har jag äntligen lyckats boka in en intervju med en av Sveriges kanske just nu kändaste man, Raoul Gustaf Wallenberg.
Jag har hela morgonen gått och tänkt ut frågor och det känns som att det finns hur mycket som helst jag vill fråga honom. Jag har nu tagit mig till Ungern såhär några år efter att han lyckats frigöra judarna. Staden ser väldigt grå och kall ut, och jag har hittills inte mött en enda människa på min väg mot de stora torget i Budapest. Jag tror detta kan bero lite på rädslan efter kriget och osäkerheten hos människorna.
   Jag ser också väldigt mycket byggnader som är förstörda på olika sätt. Endel hus ser ut att vara helt övergivna med krossade rutor och sönderslagna dörrar.

Plötsligt ser jag honom, han står i en svart rock vid ett gathörn och jag börjar röra mig mot honom. Han upptäcker mig och möter mig och berättar att vi kan ta intervjun i hans hus. Vi sätter oss i hans svarta nyinköpta T-ford och efter cirka 10 minuter på en krokig grusväg berättar han att vi är framme. Vi stiger in i hans stora hus och jag ser mig omkring, möblerna ser väldigt nya och lyxiga ut, och han säger till mig att slå mig ner i fåtöljerna framför den stora kaminen. Han bjuder mig på en kopp kaffe och vi sätter igång med intervjun.


Nu när vi satt oss ner skulle jag vilja be dig att presentera dig själv:
- Jag heter Raoul Gustaf Wallenberg och föddes den 4de augusti år 1912, i våran huvudstad Stockholm.

Kan du beskriva lite hur du var som person?
- Jag var redan i tidig ålder en mycket envis person och strävade alltid efter att klara vad jag tyckte var rätt. Fick jag en uppgift ville jag alltid klara av den vad som en krävdes.

Hur kommer det sig att just blev känd?
Detta beror nog mycket på min envishet när jag bestämde mig för att hjälpa dessa stackars judar från koncentrationslägret skulle jag inte ge upp förrän jag klarat de.

Okej, vet du ungefär hur många det egentligen var du räddade?
Jag är inte helt säker med jag tror de rörde sig om hundratusen ungefär, vilket är väldigt många människor.

Det är de verkligen, men hur bar du dig egentligen åt?
Jag gick i en skola i USA, och när jag fick reda på vad Hitler höll på med blev jag rekryterad utav armén, och bestämde mig för att gå in i koncentrationslägret och rädda judarna.

Jag tackar för mig och börjar sedan gå mot utgången, när Raoul plötsligt erbjöd sig att skjutsa mig tillbaka till tågstationen. Jag tackar självklart ja, och vi sätter oss i hans bil. Under resan på ca 10 minuter pratar vi lite om hur hans liv är nu efter allting är över, men han ber mig att inte skriva om det, och utav respekt gör jag självklar inte detta.
   När vi sedan kommer fram till stationen tackar jag honom för allting och tar farväl. Jag står nu ute i kylan och väntar på tåget. Det är precis som när jag kom väldigt tomt på folk, och de enda personerna jag ser är ett gammalt par som ser ut att sitta och vänta på samma tåg som jag.
   Tågstationen har från början 4 spår men för tillfället är det bara 1 av dom som är fungerande. Jag tror detta beror på att dom andra under kriget har förstörts och uppbyggnadsarbetet inte har kommit igång än. Jag hör plötsligt ett väldigt högt gnisslande oljud. Jag ser tåget glida in mot stationen och jag blir plötsligt lite osäker om jag ska kliva på eller inte, då tåget ser väldigt osäkert ut, men jag väljer ändå att stiga på då de är min enda väg hem.Väl inne på tåget slår jag mig ner på ett säte med iallafall lite klädsel kvar på.  Jag somnar väldigt fort då det varit en lång dag, och när jag sedan kom hem började jag skriva på detta reportage.



tisdag 24 september 2013

Radioaktivt ämne bly

Bly
Ett radioaktivt ämne är ett ämne som går sönder och bildar ett mindre ämne. Detta sker för att en mindre del av atomen stöts iväg, och det är detta som är själva strålningen.

Kemisk betäckning: Pb

Masstal: 207,2

Atomnummer: 82

8 stycken olika istoper

Bly upptäcktes redan på tidig bronsålder i Egypten så man vet inte riktigt vem upptäckaren är.

Bly är ett ämne som utger alfastrålning, när den faller sönder släpper den 2 protoner och 2 neutroner, och det blir ett annat ämne, i blyts fall blir det kvicksilver. Detta är inte radioaktivt.

Bly är ett stabilt ämne så det sönderdelas inte och har ingen halveringstid. Vissa isotoper är ostabila, alltså kan dom halveras.
Stabilaste isotoper
IsotopF %Halv.tidTypEnergi(MeV)Prod.
202Pbsyntetisk52500 årα
ε
2,598
0,050
198Hg
202Tl
204Pb1,4 %>1,4×1017årα2,186200Hg
205Pbsyntetisk1,53×107årε0,051205Tl
206Pb24,1 %206Pb, stabil isotop med 124 neutroner
207Pb22,1 %207Pb, stabil isotop med 125 neutroner
208Pb52,4 %208Pb, stabil isotop med 126 neutroner
210Pbsyntetisk22,3 årα
β-
3,792
0,064
206Hg
210Bi
Bly används väldigt ofta till vardags, som till t.ex elektriska kablar, rörledningar och blandad skyddsutröstning. Det används också till en del olika ammunition till vapen, som t.ex hagelgevär och pistolskulor.




måndag 23 september 2013

Strålningens historia

Vi kollade på en film som handlade om Radioaktivitet. Det dom pratade om först och främst var grundämnet radium. Marie Curie var kvinnan som kom på och namngav radium.
Man hade förr i tiden druckit vatten från mineralkällor i t.ex Tjeckien. Senare kom man på att det vattnet innehöll radium och man såg de lite som healande vatten. Man visste inte då att de radioaktiva vattnet var så farligt, trots att många människor dog utav de.
   Först när idrottaren Eben Bayers dog utav radiumet började man förstå att det var farligt. Senare dog också Marie Curie utav en överdos.

Egna tankar:
Jag tycker filmen vi såg faktiskt var väldigt intressant. Jag hade aldrig hört talats om att man t.ex kunde dricka och bada i radium och jag tyckte det lät helt vansinnigt, eftersom vi nu vet hur farligt det verkligen är. Men om man tänker efter så är det egentligen inte så konstigt eftersom det fick folket att må bättre till en början och man hade ingen aning om hur skadligt det var för kroppen.
   Jag tyckte det var sjukt att det krävdes en man till att dö för att man skulle inse att ämnet var farligt, medan flera kvinnor hade dött efter att ha målat radioklockor.

-Markus

onsdag 18 september 2013

Hitler tar makten över Europa

Filmen började med att det förklarade Hitlers åsikter om vad en riktig Tysk var och vad en Jude var. Tyskarna kallade han för Arier, de sanna Tyska nationens folk. Dessa var accepterade utav Adolf. Judarna hade en väldigt mycket lägre ranking.
Vid 1933 höll Hitler sitt första stora tal, och vann folkets hjärtan.
   Tyskland och Italien enades genom Hitler och Mussolini. Detta var grundande till fascismen. Mussolini var Italiens ledare. Dessa 2 kom till att erövra Europa, två nationer med en ledare - Hitler.
   Det som gjorde Tyskland så oroligt starka var deras militära styrka och även disciplinen dom fått från Hitler. Adolf hade en stark förmåga att nästan hjärntvätta folket med sina tal.
Senare i filmen förklarade dom lite hur dom bombade polen men filmen laggade så det var svårt att uppfatta vad dom sa.
   Kriget kunde ha slutat redan tidigt på 1900-talet men ingen satte stopp för allting, och därför kom andra världskriget till.


måndag 16 september 2013

Ryska revolutionen

Den Ryska revolutionen ägde rum vid år 1917, men redan år 1905 var en liten start till revolutionen, då folket började finna sitt missnöje med tsaren Nicolai II eftersom han styrde landet enväldigt och dels för han valde att lägga mycket av landets pengar på vapen och gå ut i krig. Efter att Nicolai II 1904 hade förlorat ett stort krig mot Japan tog sig demonstranter till Sankt Petersburg för att göra uppror mot tsaren, men hans soldater dödade hundra tals av demonstranterna, det var denna dag som kallas den blodiga söndagen.
   Vid år 1917 utbröt både Februari och Oktober revolutionen. I Februari lyckades folket störta Nicolai II s makt. Sedan i Oktober kom Lenin som ledare för ett kommunistiskt parti vid namn bolsjevik.
   Karl Marx var mannen som lyckades få folket med sig till att störta Nicolai II. Han kom med förslaget att införa något som han kom att kalla Marxismen, vilket innebar att alla skall vara lika värdiga och ingen ska äga något privat.
   Detta har även gett oss stora konsekcenser då Marxismen infördes i både Europa och Kina.

Jag själv tycker att det både är viktigt och intressant att prata om Ryska revolutionen. Man får veta väldigt mycket om utvecklingen i landet och alla de viktigaste personerna, som även har gjort förändringar för oss idag, som t.ex Karl Marx.
   Sedan fick man veta om hur feodismen och industrialismen var innan Marx kom och ändrade på detta. Jag tycker att de var hemskt hur dom som slet hårdast skulle vara klassade som dom "sämre" människorna, jämfört med dom som inte gjorde mycket alls som klassades väldigt högt. Det är skönt att de blev förändring på det, för vem vet hur vi hade haft det annars idag?

-Markus

Bokuppgift v38

Ninas resa

"Att hjälpas åt för att överleva innebar att bland annat att försöka hålla lägenheterna, och sig själv, rena. "Det var oerhört trånga förhållanden", berättar Nina. "Vi hade ett litet kök. Och så hade vi rum i vilka det bodde fyra, fem människor, Dessutom fanns det ohyra. Vi fick kämpa mot löss, vi fick kämpa mot insekter som fanns där. Det var ett krig som man fick utkämpa för att försöka hålla rent." 
Att hålla rent började snart bli en fråga om liv och död, för under våren 1941 började tyfusepidemin få fästa i gettot. Och sjukdomen spreds med loppor och löss. Sjukhusen blev snabbt överfulla, patienter placerades två-tre stycken per säng, och kastades ut så fort de dragit sitt sista andetag. Inte heller dödgrävarna hann med trots att det grävde massgravar för dem som dött i tyfus. Mot slutet av 1941 skulle över 40 000 judar, tio procent av invånarna i gettot, ha dött i denna sjukdom. Och en dag dabbade den Ninas familj."  (ur boken Ninas resa s. 64)

Koppling mellan bild+text.

Bilden symboliserar för mig en familj som verkar ha det jobbigt. I texten får vi läsa om hur dom får trängas inne i rummen och alla levde under väldigt svåra omständigheter. Man ser på hur personerna på bilden ser oroliga ut och det verkar som Nina och hennes familj också börjar bli.
   Familjen ser också väldigt utsvulten ut, och en sjukdom ser ut att vara påväg. Att 40 000 judar redan ska ha dött av sjukdomen tror jag inte gör dom mindre oroliga.


1. Att det kommer mycket flyktingar till polen, och allt folket får sig en rejäl tankteställare.
2. Jag tror att när Nina berättar att det ska bli den sista sommaren i frihet, att hennes liv skulle bli helt kontrollerat utav Hitlers lagar och regler.
3. För att lyckas överleva i ghettot kunde man t.ex hjälpa varandra att städa och sen också byta bort sina smycken mot mat och annat nödvändigt för att överleva.

måndag 9 september 2013

Ninas resa 1


Nina reser till Amerika. Varför återvänder Nina till Polen från Amerika? 

Jag tror Nina väljer att återvända till Polen för hon inte kände sig tillräckligt mogen att stanna kvar i Amerika utan sin familj och vänner.
Nina anser fortfarande Polen som sitt hem och tycker inte det känns rätt att stanna utan sin familj.

Vem var Fanja? Gestalta henne.

Fanja är Ninas mamma. Mitt sätt att gestalta henne skulle vara som en stark och modig kvinna. Jag vet inte hur hon ser ut.

Dikt + bild + motivering

"Hemlängtan" - Ernst Enno
Där hemmavid nu blommar vita klöver
och vinden sprider dessa blommors doft –
runt mig i lönndom sjunger tysta sorger.

Och där, där vägen är så lång och dammig,
och för bort mot den fjärran blåa skog,
där väver björketalet moln åt vägen,
och bär till mig ett bud från hemmets vrå.

Och hemlighetsfullt sjunger tysta sorger,
att hemmavid där blommar vita klöver.

Jag valde denna dikt och bild för att båda för mig symboliserar hemlängtan. Som man förstått efter att ha läst boken ett tag längtar Nina hem till polen väldigt mycket. Därför tycker jag dom passar ihop.

CBRN

CBRN-krigsföring


  C = Kemiska – Gas.
  B = Biologiska – Virus, bakterier.
  R = Radiologiska – Strålningsvapen
  N = Nukleära – Atomkärnor (atombomber)

Fattigmansvapen?


   Fattigmansvapen är ett annat ord för kemiska och biologiska vapen. Det kallas fattigmansvapen för att det är väldigt billigt att tillverka.

Biologiska vapen


   T.ex mjältbrand, smittkoppor, pest, kolera, dysenteri, tyfus och botulism.
   Biologiska vapen räknas som massförstörelsevapen.
   Om jag t.ex får mjältbrand sker en vävnadsdöd i kroppen och den uppnår en 97% dödlighet.

Kemiska vapen


   T.ex nervgas, tårgas, senapsgas, saringas och VX.
   Senapsgas som ett exempel ger skador liknande brännskador och kan på lång sikt leda till cancer.

   Hur fungerar de? Vilka effekter har de på människor?

Halabja, Irak (vem, var, när, varför?)

 Vem? 
     Massakern i Halabja var en del av Saddam Husseins kampanj mot det                          Kurdiska folket i södra Kurdistan och Norra Irak.
   
Var? 
I staden Halabja i Irak.
   
När? 
Den 16de mars 1988.
   
Varför? 
     Det hela började med kriget mellan Iran och Irak, och när kurderna tog sig in i den Irakiska staden Halabja bestämde sig Irakerna att bomba sin igen stad för att döda folket som tagit sig in i staden.
   

Tokyos tunnelbana, saringas


Vem?     Attacken i Tokyo var utförd av den Japanska domedagsekten Aum                  Shinrikyo. Domedagsekten Aum Shinrikyo är en såkallad                                    terroristorganisation.

Var?       I Tokyo, Japen.

När?       20de mars 1995.

Varför?  Attacken skedde utan en riktig anledning och det var för att                            terroristerna skulle komma åt regeringen. Attacken skedde utav 10                  personer, varav chaufförers och 5 som spred gasen nere i                              tunnelbanan. I attacken dog 13 personer och 5000 personer skadades.

Syrien, augusti 2013

I Syrien tror man att dom använde sig av sarin-gas. USA har gjort sig redo för en attack mot Syrien eftersom dom tror att Syriens regim har använt gasen mot dom civila människorna.

kemiska vapen under första världskriget

Under första världskriget började man år 1914 använda sig utan tårgas. Lite längre fram i tiden började man även användningen utan senaps och klorgas. Senapsgas som ett exempel ger skador liknande brännskador och kan på lång sikt leda till cancer.

dumpning senapsgas

Fiskare har funnit stora problem med att folk dumpat senapsgas, detta för att man får upp tunnor med gasen som fastnar i nätet och fiskarna dör även utav gaserna.

konvention om förbud mot kemiska vapen

Vid år 1993 förbjöds kemiska vapen.




måndag 22 april 2013

Grammatik enkla övningar!

Satsdelar

-------------------
(subjekt/predikat/objekt)


1 Skriv tre korta meningar. Varje mening skall innehåll ett predikat och ett subjekt
Zakeria äter.
Osama sover.
Samuel fiskar.

2 Skriv tre korta meningar. Varje mening skall innehålla ett predikat, ett subjekt och ett objekt
Samuel fiskar fisk.
Markus spelar fotboll.
Osama äter Pizza.


--------------------
(objekt/attribut/adverbial/predikatsfyllnad)

3 Oskar har vunnit en bil
       S            P        a-o
4 Lisas pojkvän heter Kalle
    Attr        S         P       PF
5 Oskars syster har gift sig
     attr         S             P
6 Nu har våren kommit hit
  advl         S             P
7 Oskar och Kurt fick ovett
             S               P      O

Svenska Grammatik!

Vad är grammatik?
Grammatik är regler för hur man i språket använder tecken och ord.

Vad är skillnaden mellan formlära och satslära?
Formlära är olika ordklasser medan satslära är meningsbyggnader.

Vilka är våra nio ordklasser?
  1. Adjektiv
  2. Adverb
  3. Interjektioner
  4. Konjunktioner
  5. Prepositioner
  6. Pronomen
  7. Räkneord
  8. Substantiv
  9. Verb
Vilka är våra vanligaste satsdelar?
Predikat, subjekt och objekt.

Varför ska man kunna satsdelarna?
För att kunna bilda meningar.

Vad är ett predikat?
Ett predikat är det ordet i en mening som berättar vad som händer.

Vad är ett subjekt?
Ett subjekt är vem som gör något i en mening.

Vad är ett objekt?
Ett objekt är saken i en mening.

Vad är skillnaden mellan ett ackusativobjekt och ett dativobjekt?
Ackusativobjekt är de objekt som säger vad och dativobjekt är åt vem.

-Markus

onsdag 27 mars 2013

I taket lyser stjärnorna Bokuppgift v13

"I taket lyser stjärnorna"


1. I första kapitlet presenteras några av romanens viktigaste personer: Vad tycker huvudpersonen Jenna om Sakke, Ullis och mamman.


Jenna tycker om Sakke väldigt mycket. Hon tycker han har ett fint leende och ser bra ut. Jenna till och med smyger på honom för att få en möjlighet att prata.
 
   Ullis är en person Jenna tycker väldigt dåligt om. Hon kallar henne för Ullis-Knullis i hemlighet och tycker hon har en ful glugg mellan tänderna. Jennas tankesätt om Ullis är nog för att hon är lite avundsjuk för att han får alla killar och är väldigt populär.

   Jennas mamma är en person hon älskar väldigt mycket. I början av boken berättar hon att hon skulle begå självmord om hennes mamma dog.


2. Hur tänker och känner Jenna inför sin mammas sjukdom? Var det något som du förvånades över eller på annat sätt reagerade på när du läste om hennes tankar om mamman?

Jenna tycker hennes mammas sjukdom är lite äcklig och vill nog inte prata om den så mycket. Hon respekterar ändå den och berättar inte för henne att hon tycker det är äckligt. Jag är inte så förvånad över denna och reagerade inte så mycket.


måndag 25 mars 2013

Sammanfattning Home

Home


Idag har vi kollat på en film som heter Home. I filmen berättar dom om hur vi människor tar på Jordens resurser och hur vår värld utvecklas.
Man får reda på hur vi människor bokstavligt talat förstör våran egen miljö.
   Dom berättar att t.ex 80% av all världens olja används utav 20% av världens befolkning, vilket visar vilken orättvisa det finns.
   Senare i filmen får man också reda på hur rika länder som t.ex Dubai använder sina oljepengar för att få alla råvaror dom behöver.

onsdag 20 mars 2013

Bokuppgift v12

Bokrecension Dogboy


Jag har läst en bok som heter Dogboy. Boken är skriven år 2002 av en författare som heter Monica Zak. Monica är en känd svensk författarinna och journalist.

   Huvudpersonen kallas för Dogboy men heter egentligen Alex. Han är en väldigt kortväxt och smal kille som lever som ett gatubarn. Några andra viktiga personer i boken är hans moster och en tant som kallas för fru Leti och en man vid namn George som kidnappar honom.

   Boken utspelar sig på tidigt 2000tal i landet Honduras. Jag upplever miljön som väldigt varm och solig, men när det väl stormar och regnar blir det stora katastrofer. Landet har väldigt stor jordbävningsrisk. 

   I början av boken får man lära känna en kille vid namn Alex. Han bor med sin mamma och pappa i landet Honduras. Längre fram i boken lämnar hans föräldrar honom och flyttar till USA. Han får då bo hos sin moster, men han tycker inte att det känns som ett hem. Alex beslutar att ge sig ut och starta ett liv som gatubarn. Han träffar mycket folk och råkar ut för olika faror. Efter några år på gatan träffar han och några kompisar en man som verkar snäll och erbjuder dom rena kläder och någonstans att bo. Dom följer med honom hem, men städerskan i huset varnar dom att George tänker sälja dom till utlandet.
   
Sättet boken är skrivet på är ganska gammalmodigt men man får tänka på att den är skriven 2002. Monica har använt sig av tredje persons berättarteknik i denna bok.

   Jag tror budskapet Monica försöker förmedla när hon skrev boken är livet som gatubarn kan vara väldigt svårt och att reglerna i t.ex Honduras inte är bra gjorda. Det är väldigt farligt för barn ute på gatan och att myndigheterna inte gör något åt detta.

   Denna boken får av mig 4/5 i betyg. Boken är bra skriven och händelserna är spännande men ibland väldigt förutsebara. Jag skulle rekommendera denna boken för personer i min ålder som gillar att läsa böcker med spänning och en handling.


måndag 18 mars 2013

Artikel


Skolmaten måste förbättras!


Det finns både positiva och negativa saker med skolmaten. Många elever inklusive jag själv tycker att en förändring måste ske, och detta nu. Även om alla människor inte samtycker om hur maten ska smaka behöver den ändå förbättras så fler folk börjar äta.


Maten i skolan tycker jag börjar bli sämre och sämre, och detta måste åtgärdas. 
Jag själv har gått i skolan i snart 10 år, och ätit väldigt mycket olika skolrätter. Variationen på maten är väldigt bra, men vissa maträtter smakar inte så bra.
   I Skogstorpsskolan där jag går har vi ca 6 kr per elev till maten, detta tycker jag inte räcker till då maten ibland blir väldigt smaklös och olika rätter kan vara väldigt torra. Det finns också gränser när det t.ex är pannkakor att man bara får ta 2 per person, vilket man inte blir mätt på. 
   Skolmaten är ett väldigt viktigt ämne att prata om. För att alla elever ska orka jobba måste det serveras bra mat som de flesta tycker om. Det borde serveras någon slags av bröd till eleverna som inte gillar maten kan äta av, så de inte får helt slut på energi under dagen.
   Men man kan inte bara skylla på mattanterna och skolan att maten är dålig och att det finns gränser för hur mycket man får ta, för vi slänger alldeles för mycket mat. Vi elever måste bättra oss och tänka oss för när vi tar maten. Dock skulle skolan kunna ändra matsedeln till mat dom tror att fler folk tycker om, och inte servera så mycket halvfabrikat.
   Ett sätt att förbättra situationen kanske skulle vara att börja samarbeta mer med eleverna. Man skulle kunna gå ut med enkäter där man får välja vad för mat man tycker om och matlistan skulle kunna anpassas därifrån.   
   Det finns en stor orättvisa mellan olika skolor. Om man kolla på dom olika skolorna i Falkenbergs kommun skiljer det mycket på pengarna skolan får till maten. Skogstorpsskolan är en av dom skolorna i kommunen som får minst pengar till sin mat, vilket jag tycker märks och måste förändras.
   Rättar vi inte till problemet kommer eleverna bli tröttare på dagarna, och inte orka jobba till sin fulla kapacitet  Detta skulle leda till att inlärningen skulle bli sämre och betygen troligtvis skulle sänkas.

måndag 11 mars 2013

Bokuppgift v.7

Dikt+Bild.


Det finns ett rum dit ljuset inte når.
Där finns en hjärta som slutat ropa fast fortfarande slår.
Ett blekt ansikte som bara ser sig rakt fram.
Och blicken i ögonen som alltid kommer vara kall.
Orörlig ensamhet.

På bilden ser man en pojke som sitter i sin ensamhet. Direkt när jag såg den kom jag att tänka på Dogboy. Dikten jag valde handlar om ensamhet på ett spännande sätt. 
Sambandet mellan bilden+dikten och boken tycker jag är att Alex har blivit lämnad i sin ensamhet. Han föräldrar stack till USA och hans blev till och med splittrad från sina nyfunna vänner.
   Man märker i boken att det är väldigt svår att leva på egen hand utan föräldrar och ett riktigt hem. Man får också veta att samhället inte behandlar gatubarn på bra sätt.


Bokuppgift v9

Intervju med gatubarnet "Dogboy"!


Idag har jag fått ett tillfället att få en intervju med ett såkallat "gatubarn". 

Vad heter du på riktigt och hur fick du namnet Dogboy?
Mitt riktiga namn är Alex men jag fick namnet dogboy efter att jag hittade en hund på soptippen.

Hur blev du ett gatubarn?
Det hela började med att mina föräldrar lämnade mig och stack till USA för att leta efter jobb. Jag fick då bo hos min moster och morbror men trivdes inte särskilt mycket. Jag beslutade mig för att söka efter ett nytt liv ute på gatan och hittade lyckan.

Kan du berätta om en händelse under din tid som gatubarn?
Efter att jag blivit utsläppt ur fängelset gick jag över bron och träffade en tjej från "andra sidan". Hon kom fram och pratade med mig och beundrade mina hundar. Vi träffades senare i hennes föräldrars skoaffär när dom var och åt. Jag blev förälskad.

Längtar du inte tillbaka till ditt gamla liv?
Ibland tänker jag på mina föräldrar och saknar dom, men jag känner att det livet på gatan passar mig bättre och har inget att återvända till.


En obekväm sanning!

Jag var sjuk när vi kollade på del 1, så jag vet inte vad den handlade om. Den andra delen handlade om vad det blir för konsekvenser om man struntar i växthuseffekten. Isen på Nordpolen kommer att smälta om vi fortsätter såhär.
 

En obekväm sanning del 3

Idag har vi kollat på den sista delan av En obekväm sanning.

    Viktigaste delen tyckte jag var när dom berättade om hur isen smälte och vattenytan steg. Hela länder kommer att bli översvämmade.
   Man fick se vilka konsekvenser detta kunna ge och hur hela städer kommer bli översvämmade. Det är hemskt att se vi människor missköter våran miljö och att vi är största anledningen till att detta händer.
   När detta händer skulle troligtvis ett kaos bryta ut på hela jorden och alla människor som förlorat sitt hem kommer att få emigrera till andra länder eller städer.

tisdag 26 februari 2013

Loggbok v9

Idag ska jag såga ut min figur i sågen. Förra gången började jag med det men blev inte klar.

måndag 25 februari 2013

Artikel växthuseffekten


Växthuseffekten


                                

Ett ökande problem vi har på jorden är växthuseffekten.
Vi måste förminska våra utsläpp av fossila bränslen annars kommer det ske klimatförändringar och miljökatastrofer.


De flesta har nog vid detta laget hört talas om växthuseffekten, men jag är inte säker på att alla har förstår hur viktigt det är att vi gör något åt det. Det skulle bli stora översvämningar på jorden och i länder där det redan är varmt skulle det bli torka om vi bara struntar i problemet.
   Det är vi människor som har skapat problemet och därför är det våran skyldighet att göra något åt det.Vi släpper ut alldeles för mycket koldioxid genom att förbränna en massa fossila bränslen. Jag kom i kontakt med problemet precis som många andra genom nyheterna. Det snackas väldigt mycket om detta   eftersom det är väldigt viktigt.                                                    
   Det finns saker vi människor skulle kunna göra för att minska utsläppen, men det är de rika länderna som måste sätta igång detta. Vi skulle kunna använda mer förnybar energi, som t.ex vindkraft och vattenkraft. Alla världens länder och människor måste börja tänka på detta och en förbättring måste ske inom en kort framtid.







1. Problemet med växthuseffekten är väldigt viktigt för temperaturen på jorden håller på att bli mycket varmare. Havsytan har stigit mycket på den senaste tiden och om detta fortsätter kan vi få farliga översvämningar.
2. Problemet med växthuseffekten har vi människor till stor del skapat genom att förbränna fossila bränslen så koldioxid halten har ökat på jorden.
3. Om vi inte gör något åt problemen kommer det att bli översvämningar på jorden och vi kommer att få svår torka i länder där det redan är varmt.
4. Jag har kommit i kontakt med växthuseffekten för att det snackas om ofta på nyheterna och det är något dom flesta vet om.
5. För att lösa detta problemen måste de rika länderna i världen ta ledningen. Vi måste börja använda energin på ett effektivt sätt, och använda mer förnybar energi. vi måste också sänka användningen av fossila bränslen.

http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/lsningar/1124285-lsningar-klimat

fredag 8 februari 2013

Fördjupning fråga 4


Det har visat sig att det på Grönland finns världens 5 största urantillgång. Enligt sr.se finns det majoritet i Danmarks folkting som är för uranbrytning på Grönland. Detta skulle kunna bli möjligt om Grönlands självstyre säger ja. dn.se skriver att det danska folketinget har varit mot detta i 25 år men nu vill en majoritet tillåta detta. Dom skriver också att den Grönländska myndigheten på våren ska lämna in en miljörapport.
   Jag tycker att dom ska ta denna möjligheten om det inte finns något som skadar landet. Uran är ett väldigt viktigt grundämne som vi använder t.ex till kärnkraft. Om det inte finns något miljö hotande efter att Grönländska myndigheterna skickat in sig miljörapport hoppas jag att dom börjar utvinna uran.

Vad blir det för väder?



  • Hur ska vädret vara idag där du bor enligt tidningens prognos? Stämmer det med det väder som är just nu?
  • Enligt klart.se ska dagens väder i Falkenberg vara ca 2° och mulet med ett lätt snöfall. Detta stämmer inte så bra, då det inte är mulet och inget snöfall.
  • Vilket väder kommer det att bli imorgon där du bor enligt tidningen?
  • Vid den här tiden imorgon ska det vara -4° och snö lite lätt. Det ska vara mulet.

  • Med vilken vindstyrka och från vilket håll kommer vinden imorgon där du bor? Vad kallas en vind med den hastigheten? (se tabell nedan)
  • Vinden imorgon kommer enligt klart.se att blåsa i 5 m/s i en nordlig riktning. Detta kallas för en måttlig vind.

  • Vilken var den varmaste respektive kallaste platsen i  a) Sverige i går?  b) Europa i går?
  • a) Kallast i Sverige var det i nordligaste Norrland igår, med ca -13°. Varmast var det i Stockholm och Malmö som hade 0°
    b)Varmaste i Europa var Turkiet som hade ca 16° igår. Det kallaste landet var Sverige med -12°.

  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Sverige.
  • Imorgon i Kiruna ska det vara ca -20° hela dagen och lite molnigt. Det ska blåsa en vind på ca 3 m/s.
    I Halmstad ska det vara runt -5° hela dagen och det finns stor risk att det kommer lite snö. Det ska även här blåsa ca 3 m/s.

  • Ta reda på morgondagens väderprognos för två städer i Europa.
  • Vädret i Madrid imorgon ska vara runt 8° hela dagen med mycket molnighet. Det ska blåsa en nordlig vind i 4 m/s. 
    I Greklands huvudstad Aten ska det vara runt 14° mitt på dagen. Det finns chans för lite molnighet och kommer blåsa en vind på 4m/s.

  • Ungefär när går solen upp där du bor?
  • I Falkenberg går solen upp vid ca klockan 8.

  • Ungefär när går solen ner där du bor?
  • I Falkenberg går solen ner vid ca klockan 17.00.

  • Finns det en väderkarta så försök se var du hittar lågtryck respektive högtryck. Kan du förklara vad som menas med lågtryck/högtryck?
  • Vid lågtryck är det på vintern inte så kallt och det finns stor risk för nederbörd. Vid högtryck är det ofta klar himmel och väldigt kallt.

  • Vilken typ av väder verkar det bli i närheten av lågtryck respektive högtryck.
  • Vid lågtryck är det på vintern inte så kallt och det finns stor risk för nederbörd. Vid högtryck är det ofta klar himmel och väldigt kallt.

  • Finns det fler tecken på väderkartan än de vi tagit upp?
  • Ja det finns kallfront och varmfront.

  • Om du har tillgång till en dator eller telefon så gå in och sök upp några vädersidor eller titta på någon väderapp för att jämföra de prognoserna med tidningens prognos. Jämför till exempel dagens väder där du bor.